www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: Băncile nu aveau cum să piardă bătălia mediatică pe Legea privind darea în plată, pentru că nici nu au intrat în ea

Autor: Bancherul.ro
2016-03-08 07:34

Băncile nu aveau cum să piardă bătălia mediatică pe Legea privind darea în plată, pentru că nici nu au intrat în ea, preferând să stea în spatele Băncii Naționale a României (BNR), susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.


'Ei au spus asta, că au pierdut o bătălie mediatică. Sunt puțin răutăcios acum, dar spun că nu aveau cum să piardă o bătălie mediatică în care nici cel puțin nu au intrat. Au preferat de fiecare dată să stea în spatele Băncii Naționale sub un fel de protecție a Băncii Naționale și din această cauză s-a întărit și ideea că noi suntem avocatul lor. Noi nu am luat apărarea unei bănci, repet, noi luăm apărarea sistemului. Fără sistem financiar-bancar solid, stabil, economia de piață nu funcționează', a explicat guvernatorul BNR, într-un interviu acordat Radio România Internațional.


Referitor la Legea privind darea în plată, Mugur Isărescu a subliniat că modul în care este promovată creează confuzie în societate, iar programul "Prima casă" ar trebui să fie exceptat de la prevederile actului normativ.


'Acest program guvernamental nu are ce căuta în Legea dării în plată. A vorbi într-o lege, cum este darea în plată, despre punerea în discuție a unei garanții a statului român, cu alte cuvinte o lege a statului român să pună în discuție sub orice formă garanția statului român, eu atâta pot să spun: sună groaznic. Sună groaznic și pe plan intern și pe plan internațional. Cu alte cuvinte, dacă statul român — legiuitorul — dorește să se adreseze prin darea în plată și beneficiarilor creditelor din programul 'Prima casă' are posibilitatea să se adreseze în altă lege, în legea proiectului respectiv ș.a.m.d., într-o manieră clară, fără confuzii, fără să apară niciun fel de interpretare privind garanția statului român. Garanțiile statului român trebuie să nu fie puse sub semnul întrebării. De aia avem 33 de miliarde de dolari sau euro în rezerva internațională, mai avem și câteva miliarde sub formă de aur, ca să garantăm orice obligație a statului român', a explicat guvernatorul BNR.


Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ''Prima casă'' să fie inclus în acest act normativ.


Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.


În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia.