Comisia Europeana a pubicat raportul de tara al Romaniei pentru 2016, in care avertizeaza ca hotararile judecatoresti privind clauzele abuzive si legea darii in plata afecteaza sectorul bancar, care poate ajunge in fata unui unui risc sistemic daca legea va fi adoptata in forma initiala.
"Riscurile generate de inițiativele legislative naționale care amenință stabilitatea sectorului financiar au crescut", se arata in raportul Comisiei Europene, in care se mai precizeaza urmatoarele:
"O evaluare a bilanțului și un test de rezistență în sectorul asigurărilor au fost finalizate în iulie 2015.
O evaluare a calității activelor și un test de rezistență au fost lansate în sectorul bancar.
Printre alte eforturi de consolidare a încrederii în piață, au fost puse în aplicare măsuri eficace de reducere a creditelor neperformante.
În pofida acestor evoluții pozitive și a prezenței unor rezerve de capital și de lichidități în ansamblu satisfăcătoare, unele inițiative legislative naționale ar putea spori vulnerabilitatea sectorului bancar.
Deosebit de importante în acest context sunt hotărârile judecătorești pronunțate în ceea ce privește punerea în aplicare a legii privind clauzele contractuale abuzive („clauzele abuzive”) și a legii privind darea în plată.
Aplicarea retroactivă a legii privind darea în plată pentru stocul existent de împrumuturi, astfel cum se prevede în forma actuală a acestei legi, poate constitui o provocare pentru mai multe instituții de credit și poate antrena, în viitor, o activitate de creditare mai redusă.
Legea este încă în stadiu de proiect, întrucât a fost trimisă înapoi de către președinte parlamentului spre reexaminare.
Dacă va fi adoptată din nou de către parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar și cu implicații asupra întregii economii."