Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, considera ca supravegherea sistemului bancar este mai bine sa fie realizata de catre o banca centrala, asa cum se intampla in Romania, nu de catre o agentie guvernamentala, cum este cazul in Marea Britanie, care ar putea fi influentata politic.
„Independenta de influentele politice este esentiala pentru o supraveghere eficienta. Iar bancile centrale sunt institutii care se bucura de un inalt grad de independenta, pe care o agentie guvernamentala nou infiintata nu o va putea castiga, cel putin pe termen scurt”, se arata intr-un discurs al guvernatorului la o conferinta pe tema guvernantei si supravegherii in bancile centrale organizata de banca nationala a Olandei.
Isarescu a marturisit ca la sfarsitul anilor 90 s-a gandit la ideea transferului atributiei de supraveghere a bancilor de la banca centrala catre alta institutie, in contextul in care falimentul mai multor banci a afectat reputatia si procesul de luare a deciziilor in cadrul BNR.
„Am realizat in acel moment cat de costisitor este in termeni de reputatie pentru o banca centrala sa fie responsabila de supravegherea si reglementarea prudentiala (nu doar de politica monetara n.r.), iar separarea acestei responsabilitati aparea chiar oportuna dupa recenta infiintare a Financial Services Authority din Marea Britanie”, a spus Isarescu.
El si-a amintit si de conflictul dintre problema stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare, cand a trebuit sa medieze pozitiile divergente din cadrul sedintelor conducerii BNR ale viceguvernatorilor responsabili de cele doua functii, o consecinta a atributiilor specifice fiecarora.
„M-am intrebat, in contextul acelor dispute, daca separarea politicii monetare de cea de supraveghere ar fi preferabila. Acum, cred ca Romania a facut o alegere buna pastrand supravegherea bancilor ca prerogativa a bancii centrale, prin rezolvarea unor astfel de dispute sub acelasi acoperis”, a adaugat guvernatorul Isarescu.
El a tinut sa precizeze ca procesul de pregatire a deciziilor in domeniile politicii monetare si cel de supraveghere prudentiala are loc in cadrul a doua structuri distincte: comitetul de politica monetara si comitetul de supraveghere, din care fac parte membrii conducerii BNR si experti din domeniile relevante. „Intrucat separarea nu este acelasi lucru cu izolarea completa, trebuie sa adaug ca ambele comitete sunt prezidate de guvernator”, a adaugat guvernatorul.
(vezi aici discursul lui Mugur Isarescu)