Tot nu ne vine sa credem: chiar intram in criza economica? |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-13 07:57 |
|
Majoritatea romanilor se afla inca pe dulcele val al consumului, cresterii salariului si creditului de la banca, asa incat nici nu se gandesc sa nu cheltuiasca de Craciun mai multi bani decat anul trecut. Si totusi, criza este cuvantul ce se aude mai des decat vacanta de Craciun.
Se inchid fabrici, alimentele se scumpesc tot mai mult, leul este fugarit de speculatori, romanii din strainatate se intorc in tara, bancile nu mai dau credite, intr-un cuvant criza economica a devenit cat se poate de reala si tot mai prezenta in Romania.
Si asta se intampla la numai cateva saptamani dupa declaratiile optimiste ale analistilor, politicienilor si guvernantilor, inclusiv ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care spunea ca vom fi loviti "indirect" de criza financiara mondiala.
Iata insa ca suntem loviti cat se poate de direct. Atat de direct incat guvernul incepe sa fie prins tot mai mult in chingi de sindicate, patronate si banci, toate solicitand, mai mult sau mai putin la vedere, ajutor. Ajutorul statului a devenit acum de nepretuit.
Asa incat guvernul nu are ce sa faca decat sa ia primele masuri. Ieri s-a intalnit cu bancherii, in incercarea de a mai debloca piata banilor, care intrase inca din octombrie intr-un inghet vizibil, desi afara era inca vara, cu peste 20 de grade.
Inghetul banilor a fost stimulat de lupta dintre speculatorii pe leu si BNR, care a creat o seceta de lichiditati in piata. Pana la urma, victime am fost tot noi, clientii bancilor, fiind nevoiti sa platim dobanzi umflate la credite in derulare si sa ne luam gandul la prelungirea liniilor de credit.
Prima afectata de criza a fost piata imobiliara, la randul ei intrata in blocaj in conditiile in care nu mai existau credite. Drept consecinta, preturile s-au dat pe un tobogan urias in aceasta toamna si vor fi nevoite sa cada in gol mult timp de acum inainte.
Guvernul a anuntat si primele masuri de contracare a crizei, pentru a ajuta industrii cheie precum cea auto si cea imobiliara.
Astfel, Guvernul intentioneaza sa dubleze alocatiile bugetare din 2009 pentru constructia de locuinte, sa permita derularea lucrarilor de reabilitare termica a imobilelor fara plata TVA si sa elimine taxa de poluare auto pentru vehicule noi.
Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat pentru ZF ca alocatiile bugetare din 2009 pentru constructia de locuinte urmeaza sa ajunga la 200 mil. euro, fata de 100 mil. euro in acest an.
O alta masura avuta in vedere este si subventionarea unei parti din dobanda bancara pentru constructorii de case, in principal in cazul celor care asigura locuinte la preturi avantajoase pentru tineri.
De asemenea, de la 1 ianuarie va fi acordat un premiu fiscal de 5% din valoarea impozitelor datorate, in situatia in care acestea vor fi platite la timp.
|
|