Bancile au executat silit, din 2008 pana acum, doar 316 case ipotecate din totalul celor 480.000 de credite imobiliare obtinute de romani pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, a dezvaluit viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea (foto), in cadrul dezbaterilor din Parlament privind legea darii in plata, in incercarea de a respinge argumentul ca o astfel de lege este necesara pentru ca ar exista multe cazuri in care oamenii sunt dati afara din case de catre banci.
Băncile au executat, până în prezent, 316 imobile depuse garanție de persoane fizice pentru credite imobiliare, iar alte 5.230 de proceduri de executare silită sunt în derulare în prezent, a anunțat marți viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat pe marginea Legii privind darea în plată.
"Până acum au avut loc 316 executări silite la credite cu garanții imobiliare. Din 2008 încoace. Și avem în prezent în procedură 5.230 de cazuri de executări silite", a precizat Voinea, citat de Agerpres.
Oficialul BNR a precizat că nu este vorba de 800.000 de credite cu probleme, pentru că există 1,5 milioane de credite contractate de persoane fizice, din care 480.000 sunt ipotecare. "Să ne lămurim: nu sunt 800.000 de debitori. Noi avem 1,5 milioane credite, din care ipotecare sunt 480.000", a spus Voinea.
În plus, în cazul în care cei cu credite ipotecare ar apela la darea în plată ar pierde avansul și ratele plătite până acum, sumă care se ridică la aproximativ 10 miliarde de lei la nivelul tării.