Nu doar creditele imobiliare, inclusiv programul Prima Casa, este in pericol de a se restrange puternic in acest an, din cauza legii privind darea in plata a caselor ipotecate, ci si finantarile pentru IMM-uri garantate de stat prin FNGCIMM.
UniCredit Bank, una dintre bancile focusate pe creditarea companiilor si IMM-urilor, spune ca nu mai lucreaza bine cu FNGCIMM, fondul care acorda garantii de stat nu doar pentru creditele prin programul Prima Casa, ci si pentru firme. Motivul: fondul nu mai vrea sa plateasca garantiile aferente creditelor neperformante.
UniCredit este a doua banca, dupa Libra Bank, o banca de asemenea specializata pe finantarea afacerilor, care isi exprima public nemultumirea fata de colaborarea cu FNGCIMM.
Sefa fondului, Silvia Ciornei, este contestata si de catre sindicatul din cadrul institutiei, care i-a trimis recent o scrisoare in care-i cere demisia de onoare pentru performanta slaba obtinuta de cand a fost numita in functie, pe criterii politice, de fostul premier Victor Ponta. (vezi aici detalii)
“Volumul de credite pentru IMM-uri acordate de UniCredit a scazut anul trecut cu 4,2%, o scadere pe care ne-am asumat-o, intrucat din punctul nostru de vedere colaborarea cu FNGCIMM nu s-a situat in parametrii doriti”, a spus seful UniCredit, Rasvan Radu (foto), in cadrul unei conferinte de presa.
El a adaugat ca din acest motiv banca si-a majorat garantiile din fonduri proprii si asumarea de riscuri in cazul creditelor pentru IMM-uri, consecinta fiind o scadere a volumelor de credite.
Intrebat, de Bancherul.ro, care au fost cauzele reducerii garantiilor de la FNGCIMM, Radu a raspuns:
“Nu mai suntem foarte increzatori ca vom fi platiti, procesul de rambursare a garantiilor e foarte greoi, sunt multe cedite pe care trebuie sa le executam prin instante, asadar nu credem ca garantia statului isi indeplineste scopul, si atunci am incercat sa vedem ce putem garanta noi”.
El apreciaza ca motivul pentru care fondul nu mai doreste sa plateasca garantiile este acela ca “a venit si momentul in care trebuie platite garantiile. A existat disponibilatea la acordarea garantiilor, dar fondul e mai putin deschis sa le plateasca atunci cand se manifesta riscul.”
Libra Bank s-a plans, de asemenea, de faptul ca fondul a refuzat sa mai achite garantiile asumate pentru credite, motiv pentru care institutia chiar a fost actionata in judecata de catre banca. (vezi aici detalii)
In data de 05.11.2015, FNGCIMM publica urmatorul comunicat:
Actul adițional al convenţiei de garantare elaborat de FNGCIMM în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor, va optimiza activitatea de acordare a garanţiilor şi de soluţionare a cererilor de plată.
În data de 5.11.2015 a avut loc întâlnirea dintre Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Asociația Română a Băncilor unde, în cadrul Comisiei de Creditare, reprezentanții FNGCIMM au prezentat celor 38 de reprezentanți ai instituțiilor bancare partenere, Actul adițional la convenția plafon de garantare, ce va fi adoptat în perioada imediat următoare.
Poziția exprimată de FNGCIMM a întrunit adeziunea reprezentaților bancari, care la rândul lor au înaintat propuneri și amendamente, în urma discuțiilor rezultând cu claritate elementele de noutate ce vor fi aduse prin acest act aditional.
Punctele principale ale documentului vizează:
1. Garantarea IMM-urilor viabile, prin întărirea analizei de risc realizate de Fond la acordarea garanțiilor;
2. Optimizarea și clarificarea cadrului de lucru între Finanțatori și Fond, în condiții de risc controlat;
3. Uniformizarea criteriilor de eligibilitate și a condițiilor de lucru dintre FNGCIMM și Finanțatori.
În vederea semnării cu celeritate a Actului adițional, sub coordonarea directă a Asociației Române a Băncilor, au fost stabiliți pașii următori ai procesului, astfel încât până la finele lunii Noiembrie a.c. actul adițional să fie semnat de către FNGCIMM și instituțiile bancare partenere.
Operarea în baza noii convenții va oferi un cadru unitar de colaborare cu toate băncile partenere, care va conduce la fluidizarea procesului de analiză şi a soluţionării eventualelor cereri de plată, reducând în același timp riscul FNGCIMM SA la acordarea garanțiilor.
Procesul de elaborare a noii convenţii plafon s-a desfășurat în strânsă consultare cu instituțiile financiare partenere și a pornit de la o abordare diferită, în sensul că s-a dorit armonizarea pozițiilor tuturor partenerilor implicați, pentru a putea opera în cadrul aceleași convenții, ce va conține prevederi unitare pentru toți finanțatorii.