www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Wall Street Journal: Cresterea economica nu fereste Romania de criza

Autor: Bancherul.ro
2008-11-12 16:00
Deficitul public al României va ajunge la cel puţin 4% din produsul intern brut (PIB), în 2009, şi s-ar putea adânci până la 7%, în contextul creşterii pensiilor şi salariilor profesorilor, a spus un analist din cadrul Royal Bank of Scotland, citat de Wall Street Journal.

Timothy Ash, şeful departamentului de cercetare a pieţelor emergente, din cadrul RBS, a fost consultat de Wall Street Journal, care publică un articol intitulat “În ciuda creşterii, România se confruntă cu fisuri în economie”

Accentuare inflaţiei din România şi recentele coborâri ale ratingurilor sugerează că ritmul puternic de creştere economică ar putea să nu fie suficient pentru a proteja ţara de criza financiară.

România, ce a aderat la Uniunea Europeană în urmă cu mai puţin de doi ani, s-a bucurat de o creştere economică puternică, în urma investiţiilor străine directe masive şi a consumului susţinut prin credite.

Însă în economia românească încep să apară fisuri, dând naştere temerilor că România va urma modelul Ungariei şi Ucrainei şi va solicita ajutor din partea instituţiilor financiare internaţionale.

Standard & Poor's şi Fitch au scos România din categoria statelor cu calificativ "investment grade", ceea ce îi va face pe investitorii străini din mediul privat să se gândească de două ori înainte de a aproba cererile României de finanţare externă.

Ministrul de finanţe, Varujan Vosganian, a contestat decizia Fitch şi a declarat luni că verdictul agenţiei de rating nu ia în considerare creşterea economică rapidă a României, rezervele valutare puternice şi faptul că ţara are una dintre cele mai mici datorii publice din Uniunea Europeană.

Cel mai recent semnat de alarmă a venit marţi, când statisticile au indicat o accelerare a inflaţiei în octombrie, contrar tendinţei globale de încetinire. Indicele preţurilor de consum a crescut cu 1,1% în octombrie faţă de luna anterioară, ceea ce duce rata anuală a inflaţiei la 7,4%, în urcare faţă de nivelul de 7,3% din septembrie, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele arată că preţurile pentru bunurile de consum şi pentru servicii au crescut rapid, indicând că oamenii sunt încă dispuşi să cheltuiască.

Un astfel de scenariu nu este o surpriză, având în vedere că, în ultima lună, pensiile au fost mărite substanţial şi profesorilor le-a fost acordată o majorare salarială de 50%.

Ca urmare a acestei decizii, deficitul bugetar al României este estimat să depăşească anul viitor plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB), impus de Uniunea Europeană.

Banca Naţională a României (BNR) a trebuit deja să lase dobânzile intebancare pe termen scurt să depăşească nivelul de 15% pe an, ca să tempereze avântul investitorilor care mizau pe un leu slab.

Costul asigurării de risc pentu titlurile de stat din România este acum mai mare decât în Turcia, care nu face parte din Uniunea Europeană şi este considerată ca fiind o destinaţie mai riscantă pentru investiţii.

Problema reală a României este resimţită şi de alte economii emergente: numeroasele credite, ce au susţinut creşterea recentă, au fost luate în monede puternice.