Asa ar fi normal, dupa ce Comisia Europeana a avertizat ieri ca "aprobarea legii darii in plata in forma adoptata initial de catre Parlament reprezinta un risc major pentru perspectiva macroeconomica a Romaniei".
“Aplicarea retroactiva a legii asupra stocului actual de credite ar putea afecta cresterea creditarii, increderea investitorilor si a consumatorilor, precum si consumul intern”, se arata in raportul Comisiei.
Un alt avertisment serios al Comisiei Europene este majorarea puternica a deficitului fiscal, estimat a ajunge pana la 3,8% in 2017, cu mult peste limita de 3% impusa de normele europene. (vezi aici detalii)
Iar cum macrostabilitatea, dar mai ales stabilitatea financiara, sunt obiective primordiale ale BNR, banca centrala ar trebui si ea sa traga un semnal de alarma cu privire la efectele acestei legi, in comunicatul de presa care va fi citit astazi la BNR de guvernatorul Mugur Isarescu.
In sedinta de astazi, BNR a decis sa lase neschimbate atat dobanda de referinta, la 1,75%, cat si nivelul rezervelor minimine obligatorii in lei si valuta, conform asteptarilor analistilor.
Riscurile externe, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale, precum si cele interne, atat de ordin legislativ cat si politic, in contextul alegerilor de la finalul anului, ar trebui sa fie in atentia BNR.