www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancherii discuta cu Guvernul masuri de sprijinire a IMM-urilor in contextul crizei financiare

Autor: Bancherul.ro
2008-11-12 15:47
Asociaţia Română a Băncilor se întâlneşte miercuri după-amiază cu premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a discuta despre impactul crizei financiare internaţionale asupra sistemului bancar, a declarat, miercuri, preşedintele OTP Bank, Laszlo Diosi.

"Cred că este o responsabilitate uriaşă pentru actorii din piaţa financiară să preîntâmpine problemele care ar putea apărea în România în contextul crizei financiare internaţionale. Nu cred că impactul va fi semnificativ, dar există riscuri dacă guvernul nu ia măsuri", a spus Diosi.

În discuţie vor fi luate şi măsuri de susţinere a firmelor mici şi mijlocii (IMM), a mai spus Diosi, fără a da mai multe detalii.

"Este dificil să spunem care vor fi măsurile, deoarece nu există precedent. Există fonduri de garantare pentru IMM, dar acestea sunt foarte birocratizate şi au resurse limitate", a adăugat Diosi.

Dând exemplul altor state europene, Diosi a menţionat ca măsură posibilă subvenţionarea dobânzilor pentru creditele IMM-urilor.

El a spus că numărul firmelor mici şi mijlocii care au activitate în România se ridică la aproximativ 50.000, adăugând că guvernul are în prezent responsabilitatea de a controla şi a aloca eficient cheltuielile.

Diosi a menţionat că discuţiile vor include şi tema dobânzilor din piaţa interbancară şi felul în care băncile să limiteze transmiterea costurilor suplimentare din piaţa interbancară asupra clienţilor.

O altă temă care va fi discutată este cea a echilibrării la nivelul sistemului bancar a volumului de credite cu cel de depozite.

Printre riscurile cu care economia românească se confruntă, Diosi a menţionat nivelul încă ridicat al inflaţiei şi creşterea costurilor pentru finanţare.

"Dacă ne uităm la piaţa riscurilor de finanţare (CDS) vedem cum costurile au crescut de cinci ori faţă de începutul anului, până la 500 de puncte de bază (5 puncte procentuale n.r.), fără a include marjele adăugate de bănci. Practic, în euro nu mai putem împrumuta cu o dobândă mai mică de 13%. În ultimii ani, creşterea economică s-a finanţat din străinatate, iar acum această finanţare nu mai este disponibilă şi nu ştim pentru cât timp", a spus Diosi.

Referitor la decizia agenţiilor de rating Standard & Poor's şi Fitch de a scoate România din rândul ţărilor cu calificativ de investment grade, Diosi a spus că sunt nejustificate, în condiţiile în care fundamentele economiei româneşti nu s-au schimbat foarte mult comparativ cu anul trecut.

"Băncile centrale din regiune au pus la îndoială deciziile agenţiilor de rating, care vor avea consecinţe negative. Cred însă că piaţa luase deja în calcul costurile acestor decizii şi că, pe termen mai lung, investitorii nu se vor uita neapărat la rating", a declarat Diosi.