Uniunea Europeana impune noi reguli de functionare a agentiilor de rating |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-12 14:48 |
|
Comisia Europeană (CE) a anunţat, marţi, că a aprobat o serie de propuneri de consolidare şi īnăsprire a reglementărilor pentru activitatea agenţiilor de rating, īn urma crizei financiare, printre care supravegherea acestor companii de către reprezentanţi ai UE.
"Noile reglementări au fost gāndite astfel īncāt să asigure ratinguri de credit de īnaltă calitate, care să nu fie influenţate de conflicte de interese", se arată īntr-un comunicat al Executivului Uniunii Europene.
Agenţiile de rating vor fi supravegheate de reprezentanţi ai Uniunii Europene, a declarat, miercuri, īntr-o conferinţă de presă, comisarul european pentru Piaţa Internă, Charlie McCreevy.
"Agenţiile de rating vor avea nevoie de autorizaţii pentru a opera īn conformitate cu reglementările UE", a arătat oficialul, adăugānd că regulile existente, urmate voluntar de companii, sunt insuficiente.
McCreevy a propus, īn octombrie, o reformă a agenţiilor de rating, care include necesitatea de īnregistrare la nivel local pentru a desfăşura activităţi pe teritoriul celor 27 de state membre.
Legislaţia UE va īnlocui, astfel, codul de conduită voluntară elaborat de IOSCO, un grup-umbrelă format din reglementatori naţionali din īntreaga lume.
Totodată, noul pachet de reglementări ar ţine cont de pregătirea şi abilităţile unor directori non-executivi de la agenţiile de rating, pentru a crea certitudinea că aceştia īnţeleg procesul de evaluare la care iau parte.
McCreevy a publicat īn iulie un proiect de lege, destinat consultărilor publice, considerānd că agenţiile nu au reuşit să detecteze problemele din jurul produselor garantate prin credite.
Agenţiile de rating, dintre care cele mai cunoscute sunt Standard&Poor's (S&P), Moody's şi Fitch, au fost criticate īn repetate rānduri, fiind acuzate că actualizează prea lent evaluările care avertizează investitorii privind eventuale riscuri.
Īn pofida unor evaluări pozitive, unele produse analizate de agenţii au devenit netranzacţionabile anul trecut, cānd creditele ipotecare de pe piaţa americană prin care erau garantate au īncetat să mai fie achitate, forţānd devalorizarea puternică a activelor unor bănci.
|
|