www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Conditiile Generale de Afaceri (CGA) ale Bancii Transilvania sunt valabile si pentru fostii clienti Volksbank, chiar daca nu le semneaza, iar banca spune ca nu contin clauze abuzive

Autor: Bancherul.ro
2016-01-20 21:39

Cativa fosti clienti ai Volksbank au reclamat recent faptul ca atunci cand au mers la noua lor banca, Banca Transilvania (BT), la care au fost transferati la finalul anului trecut, pentru a lua noile carduri BT sau pentru a realiza diverse operatiuni, au fost pusi sa semnenze un document prin care accepta Conditiile Generale de Afaceri (CGA) ale BT.


Noii clienti ai BT si avocatii lor au declarat ca in respectivele CGA sunt prevederi abuzive, subiectul ajungand si in presa si la televiziuni.


In replica, BT a publicat un anunt in care spunea urmatoarele: “Pentru clientii BT proveniti de la Volksbank Romania: Dragi clienti, banca noastra nu solicita semnarea Conditiilor Generale de Afaceri in colaborarea cu BT. Daca s-a intamplat, au fost situatii izolate care, cu permisunea dvs, nu le putem generaliza. Sunteti bineveniti pentru aflarea noului IBAN, preluarea cardurilor, operatiuni, consultanta si oferte dedicate.”


Din acest anunt se intelege ca fostii clienti Volksbank devin clienti BT fara sa fie nevoie sa semneze Conditiile de Afaceri ale bancii, un document care insa trebuie semnat obligatoriu de care orice persoana fizica sau juridica atunci cand devine clientul unei banci.


Practic Conditiile Generale de Afaceri reprezinta un fel de Constitutie pentru banci si clientii lor, dincolo de contractele specifice fiecarui produs bancar, precum un card sau un credit.


Fapt confirmat si de Banca Transilvania, la solicitarea Bancherul.ro: “Condițiile Generale de Afaceri (CGA) trebuie semnate atunci când o persoană devine client al Băncii Transilvania.”


Si atunci de ce BT spune ca nu impune fostilor clienti Volksbank sa semneze CGA?


BT explica: “In legătură cu clienții Volksbank România, aceştia au fost informați (în octombrie 2015) că, odată cu fuziunea dintre VBRO si BT, începând cu 31.12.2015, vor fi valabile, şi în cazul acestora, Condițiile Generale de Afaceri ale Băncii Transilvania.


Clienții VBRO au avut posibilitatea să-şi exprime dezacordul față de CGA ale BT până în 30 decembrie 2015. Atât timp cât clienții nu şi-au exprimat dezacordul, sunt valabile, şi în cazul lor, Condițiile Generale de Afaceri ale BT, nefiind necesar să le semneze. CGA pot fi consultate atât pe siteul băncii, cât şi în orcare dintre sediile Băncii Transilvania.


Clienții BT nu trebuie să semneze Condițiile Generale de Afaceri de fiecare dată cand acestea se modifică, fiind aplicabile pe baza clauzelor care permit băncii să le modifice unilateral. Banca Transilvania informează clienții, conform cerințelor, în legătură cu aceste modificări.”


Pe de alta parte, unii avocati au sustinut ca exista prevederi abuzive in contintul Conditiilor de afaceri ale BT, mai exact cele privind limitarea efectelor impreviziunii, adica evenimentelor imprevizibile care afecteaza cursul de schimb sau dobanzile, de care banca nu poate fi facuta raspunzatoare.


Iata ce se prevede in CGA ale BT la acest capitol:


LIMITAREA EFECTELOR IMPREVIZIUNII


5.1. Clientul înțelege și acceptă posibilitatea ca, în cazul survenirii unor schimbări excepționale a împrejurărilor care au stat la baza încheierii unei Convenții specifice, independente de voința Băncii, executarea obligațiilor sale să devină mai oneroasă din cauza creșterii costurilor executării acestora. În mod particular, oricând pe parcursul derulării raportului juridic este posibilă majorarea sumelor datorate de către Client, inclusiv ca urmare a variațiilor cursului de schimb al monedei naționale (în cazul creditelor acordate în altă monedă decât Lei) sau a indicilor de referința precum ROBOR, EURIBOR și LIBOR.


5.2. În considerarea celor indicate la punctul 5.1. și în sensul art. 1271 alin (3) paragraful (c) din Codul civil, Clientul este de acord să își asume riscul cu privire la apariția unor astfel de împrejurări, fiind ținut să își îndeplinească obligațiile asumate prin Convenția specifică și în general prin CGA, independent de astfel de schimbări excepționale a împrejurărilor care au stat la baza încheierii Convenției.


5.3. Prin asumarea acestor riscuri, Clientul înțelege și accepta faptul că nu va putea solicita unei instanțe de judecată adaptarea Convenției specifice sau a CGA în general, în cazul apariției unor împrejurări excepționale de natura celor indicate mai sus.


BT: Prevederile din CGA nu sunt abuzive


Reprezentantii Bancii Transilvania spun insa ca aceste prevederi nu contin clauze abuzive, cum sustin avocatii:


BT: “Impreviziunea se referă la faptul că un contract produce  efecte chiar dacă obligațiile au devenit mai oneroase pentru una dintre părți.  Prin urmare, având în vedere că prevederea din CGA este în conformitate cu cea similară din Codul Civil, aceasta nu poate fi considerate abuzivă.


Cesionarea unui portofoliu de clienți este cuprinsă, ca subiect, în Condițiile Generale de Afaceri ale Băncii Transilvania şi articolele respective sunt aplicabile  în diverse cazuri, ca de exemplu cel de acum care a dus la fuziunea celor doua bănci – Volksbank Romania şi Banca Transilvania. Potrivit prevederilor legale, în cazul cesiunii nu este necesar acordul clienților, însă aceştia pot opta să nu continue colaborarea cu banca la care au fost transferati.”


Bancherul.ro va lansa, la rubrica permanenta Educatia Financiara, un serial cu mai multe articole in care va prezenta cele mai importante elemente ale Conditiilor Generale de Afaceri (CGA) ale BT, explicate pe intelesul tuturor, pentru a-i ajuta pe fostii clienti Volksbank sa inteleaga mai bine care le sunt drepturile si obligatiile in relatia cu banca, dar si pentru a putea analiza si dezbate prevederile ce pot fi contestate sau chiar schimbate.