www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile rusesti de investitii concediaza angajati, in contextul accentuarii crizei financiare

Autor: Bancherul.ro
2008-11-12 09:51
Băncile ruseşti de investiţii au început să îşi concedieze din angajaţi, pe fondul accentuării crizei, care ameninţă să oprească cei zece ani de creştere explozivă care au atras la Moscova bancherii şi traderii în căutare de salarii de milioane de dolari, scrie Reuters.

Criza a lovit încrederea investitorilor în Rusia, în condiţiile în care temerile privind stabilitatea economică au fost alimentate de scăderi ale preţului petrolului şi resurselor naturale pe plan mondial, determinând căderi pe pieţele de capital.

Băncile ruseşti, care s-au extins rapid în ultimii zece ani, au înregistrat scăderi ale veniturilor din tranzacţii, de pe segmentul de servicii bancare de investiţii şi de gestionare a activelor, ceea ce a determinat şi o micşorare a primelor, spun bancherii.

Renaissance Group, care deţine una dintre primele bănci de investiţii din Rusia, ar putea concedia chiar un sfert din personal, potrivit unei surse avizate.

Troika Dialog, un alt jucător principal din Rusia, ar putea, de asemenea, să concedieze câteva sute de salariaţi, spun alte surse, citate de Reuters.

"Cea mai bună primă pe care o poţi primi în prezent la Moscova este să ai un loc de muncă", spune Oleg Galkin, analist la Uralsib Financial Corporation din Moscova, companie ce gestionează 2 miliarde dolari.

Economia rusească s-a dezvoltat exploziv, produsul intern brut (PIB) urcând până la 1.300 miliarde dolari în 2007, de la 200 miliarde dolari în 1999, a alimentat euforia pe pieţele de capital şi de emisiuni de obligaţiuni ale companiilor, care i-a făcut pe bancherii moscoviţi să câştige prime la fel de mari ca acelea din Londra sau de pe Wall Street.

Mulţi bancheri au plecat din Rusia în 1998, pe fondul problemelor din sistem, care au adus pierderi de miliarde de dolari băncilor şi au scufundat Long Term Capital Management.

Ei au revenit însă, după ce economia a început să crească puternic, atraşi de comisioanele mari pentru vânzarea de titluri şi obligaţiuni şi de zecile de fuziuni, în condiţiile în care miliardarii ţării au început o perioadă de cheltuieli finanţată prin împrumuturi.

"Faptul că salariaţi lipsiţi de experienţă din băncile de investiţii câştigă 500.000 dolari pe an constituie, de fapt, criza reală", comentează Serghei Galiţki, director executiv al Magnit, companie de bunuri de larg consum.