BCR anunta ca Lucian Anghel (foto), care din 2012 conduce BCR Pensii, va prelua de maine conducerea BCR Banca pentru Locuinte de la Carmen Schuster, care a fost numita in fruntea bancii cu doar 9 luni in urma, dupa ce a detinut functia de vicepresedinte inca de la infiintarea bancii pentru locuinte, in 2008.
Reprezentantii BCR au precizat, pentru Bancherul.ro, ca lui Carmen Schuster i-a expirat mandatul la conducerea BCR Locuinte.
Schimbarea se produce in contextul in care un raport al Curtii de Conturi a adus recent acuzatii grave celor doua banci pentru locuinte (BCR si Raiffeisen), despre care spune ca au incalcat atat legea privind acordarea primei de stat cat si normele BNR. (vezi aici detalii)
BCR Locuinte a urcat pe locul 21 in topul bancilor romanesti dupa valoarea activelor, care au atins 2,7 miliarde lei la finalul lui 2014, cota de piata a bancii fiind de 0,8% din totalul activelor sistemului bancar, fata de 0,6% cat era in 2013.
Sumele economisite de clientii BCR BpL pe parcursul anului trecut au crescut cu 27%, la un total de 2,5 miliarde lei, a anuntat banca.
Comunicatul BCR:
Lucian Anghel, Preşedinte al Directoratului şi Director General al BCR PENSII, a preluat funcţia de Preşedinte al Comitetului Executiv al BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), în urma autorizării sale de către BNR.
BCR BpL este liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Banca oferă produse care au avantajul că nu sunt afectate de riscurile valutare şi riscurile de creştere a dobânzii, fiind acordate doar în lei şi cu dobândă fixă pe toata perioda rambursarii creditului. Astfel, clienţii ştiu de la începutul până la finalul perioadei de creditare care este valoarea ratei lunare. În plus, clienţii nu plătesc comision la acordarea creditului şi nici în cazul rambursării anticipate, BCR Banca pentru Locuinţe oferind în prezent numai produse cu 0 (zero) comision de analiză a creditului, 0 (zero) comision de rambursare anticipată, iar evaluarea imobilului adus în garanţie este gratuită; în plus, în cazul creditelor acordate în baza contractului de economisire-creditare, clienţii pot beneficia şi de asigurare de viaţă, gratuită.
BCR BpL are un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei. În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR BpL a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei.
Doctor în economie, Lucian Anghel a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică la Academia de Studii Economice şi a urmat cursuri postuniversitare la Georgetown University Washington SUA, precum şi un executiv development program organizat de HEC Montreal Canada.
Lucian Anghel şi-a început cariera de bancher în 1996. A avansat treptat, ocupând funcţiile de consilier al preşedintelui băncii, director adjunct al echipei de implementare a planului de structurare a BCR coordonat de BERD şi IFC şi trezorier adjunct. Din 2007 a ocupat poziţia de economist-sef şi director executiv al direcţiei de strategie şi cercetare din BCR. Lucian Anghel a fost Membru în Bordul Director al Erste Asset Management şi BCR Asset Management pentru 5 ani. În 2011 a activat şi ca expert extern al Băncii Mondiale.
În 2008, Lucian Anghel a fondat, împreună cu alţi colegi, Asociaţia Română a Analiştilor Financiari-Bancari din România. Este cadru didactic în cadrul SNSPA.
Lucian Anghel a fost numit în 2012 director general al BCR Pensii.
Recent, Lucian Anghel a fost reales pentru al doilea mandat în funcţia de Preşedinte al Consiliului Bursei de Valori Bucureşti.
Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viaţă lung. Clientul încheie un contract de economisire-creditare cu o valoare care reflectă intenţiile lui în domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumită sumă de bani în contul contractului său de economisire-creditare, până ajunge la suma economisită de 50% din suma contractata. Acest tip de abordare a asigurarii confortului locativ în viitor impune o planificare a resurselor financiare proprii şi o disciplină financiară individuală pe un timp îndelungat.
Statul încurajează efortul cetăţeanului de a se preocupa de îmbunătăţirea propriei situaţii locative, de a renunţa la consumul imediat în beneficiul investiţiilor pe termen lung în domeniul locativ. Statul încurajează efortul cetaţeanului prin acordarea primei în cuantum de 25% din economiile efectuate anual, nu mai mult de 250 EUR/an (echivalent lei). La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit cu valoarea de 50% din suma contractată. Atât pentru sumele economisite cât şi in cazul creditelor banca oferă dobânzi fixe.