Ministerul Finanțelor Publice anunta ca a suplimentat, prin HG nr.962/2015, plafonul de garantare pe anul 2015, pentru creditele tip Prima Casa, cu 200 de milioane de lei. Suma este de peste trei ori mai mica decat cea de 700 milioane lei solicitata de banci prin intermediul fondului de garantare (FNGCIMM).
Ceea ce inseamna ca pentru finalul acestui an si inceputul lui 2016 bancile vor acorda mai putine credite decat solicitarile existente.
De asemenea, guvernul a anuntat recent ca si plafonul pentru anul viitor va fi redus substantial, la 1,5 miliarde lei, fata de cele 2,6 miliarde aprobate pentru acest an, suplimentate acum cu inca 200 milioane lei.
Guvernul, prin Ministerul Finantelor, a justificat reducerea volumului de garantii Prima Casa prin faptul ca ajutorul statului pe piata creditarii nu se mai justifica, intrucat economia este in crestere, iar creditarea banca a accelerata in ultima perioada. (vezi aici detalii)
Exista si riscul ca Programul Prima Casa sa dispara de anul viitor, daca se va intra in vigoare legea privind darea in plata in forma adoptata recent de Parlament, dar intoarsa spre reexaminare de presedintele Iohannis, a avertizat recent atat BNR cat si FNGCIMM (vezi aici detalii).
Ministerul Finantelor mai arata ca, potrivit algoritmului de calcul care stă la baza alocării sumelor din plafoanele de garantare suplimentare prevăzut la art.3 din HG nr.717/2009, suma de 200 milioane lei suplimentata a fost repartizată pe bănci conform datelor din fotografie: Banca Transilvania a primit cele mai multe garantii, urmata de BRD, BCR si CEC Bank.