Mai multi clienti ai BRD care utilizeaza serviciile de internet sau mobile banking (myBRD Net sau myBRD Mobile) s-au plans ca banca le-a restrictionat accesul online la conturi fara sa-i anunte, ei afland ulterior de la call-center-ul bancii, la care au asteptat 20-30 de minute un raspuns, ca este vorba de o noua masura a bancii de a suspenda accesul la aplicatiile online pentru clientii care nu au suficienti bani in cont, la un moment dat, necesari achitarii abonamentului lunar.
“Au suspendat serviciul BRD Net daca intre 1-5 ale lunii nu aveti suficienti bani in cont sa se retraga comisioanele. NEANUNTAT, desigur. La call center raspunde, daca aveti nervi sa stati in coada, cam in 30 de minunte. Nu va suna nimeni inapoi, nu mai asteptati degeaba”, spune un client al BRD.
Alt client al BRD: “Aflu de la call center ca de luna aceasta s-a decis sa se suspende contul online daca intre 1-5 ale lunii nu sunt suficiente fonduri in cont pentru a retrage comisionul. Din nou, nu am fost instiintata de acest lucru, as fi putut face trasnfer din alt cont pentru a evita situatia. Cand am intrebat de ce nu am fost instiintata de aceste lucruri, mi s-a raspuns ca sunt in termeni si conditii generale ale contractului... Concluzia mea: servicii mizerabile, mai rau ca la directia de plati si impozite. Aveti nevoie asap de proceduri noi si updatate pentru anul 2015, poate nu ar strica sa dati banii si pe niste traininguri de customer service si comunicare, poate chiar ceva sa indraznesc.... customer experience. Va dorec un 2016 cu cat mai mai putini clienti si cat mai putine venituri!”
BRD si-a anuntat clientii doar cu privire la faptul ca a introdus un nou modul de plata automata a abonamentului lunar, fara sa-i avertizeaze si cu privire la faptul ca li se suspenda serviciul daca nu au bani in cont pentru achitarea abonamentului lunar.
Purtatorul de cuvant al BRD, Traian Traicu, spune ca "persoanelor respective li s-a oprit temporar accesul la aplicatie pentru ca nu platisera abonamentul lunar (nu aveau suficient disponibil in cont in momentul prelevarii contravalorii abonamentului)."
In Conditiile Generale Bancare ale BRD se prevede insa ca "Banca îşi rezervă dreptul de a suspenda accesul la Funcţiile Tranzacţionale ale serviciilor de bancă la distanţă în cazul nerespectării de către Abonat a specificului conturilor şi în cazul în care Abonatul nu asigura disponibilitatea unei sume suficiente pentru acoperirea abonamentului lunar aferent serviciului, dacă acesta există, în contul şi condiţiile prestabilite la momentul semnării contractului."
Asadar, BRD nu avea voie sa blocheze accesul clientilor la aplicatiile online, ci doar sa nu le permita sa efectueze tranzactii.
Pe de alta parte, in acelasi document se prevad urmatoarele cu privire la tarifarea serviciilor myBRD Net si myBRD Mobile:
"Perceperea comisionului lunar de utilizare pentru serviciul MyBRD Net incepe din luna urmatoare semnarii Contractului referitor la serviciul MyBRD Net. Valoarea comisionului lunar de utilizare este perceputa in primele cinci zile ale fiecarei luni si se refera la luna anterioara. In cazul in care Abonatul nu asigura disponibilitatea unei sume suficiente pentru a acoperirea comisionului lunar, accesul MyBRD Net va fi suspendat. Acesta va fi reactivat in momentul in care va fi posibila prelevarea din cont a comisionului lunar. Banca isi rezerva dreptul de a inceta contractul daca, timp de 90 de zile de la data suspendarii, serviciul nu este reactivat."
Ce comisioane percepe BRD
Comisionul pentru utilizarea unuia dintre cele doua servicii de internet sau mobile banking este 4,5 lei lunar, iar daca un client utilizeaza ambele servicii in acelasi timp, trebuie sa plateasca un comision de 6 lei lunar.
Comparativ, Banca Transilvania percepe un comision de doar 1 leu lunar pentru serviciul de internet banking BT24 si 4 lei pentru mobile banking.
BRD spune ca are 161.000 de clienti abonati la myBRD Mobile si 648.000 de clienti my BRD Net, din totalul de 2,1 milioane de clienti ai bancii.