www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



ASF scade taxele pentru firmele de asigurari si pensii private

Autor: Bancherul.ro
2015-12-11 08:59

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis modificarea Regulamentului nr.16/2014 privind veniturile Autorității, în sensul reducerii unor taxe, tarife și cote aplicate societăților care activează pe piața asigurărilor și a pensiilor private, anunta ASF intr-un comunicat, in care se mai arata urmatoarele:


Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire și de dezvoltare a piețelor reglementate și supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entităților din aceste sectoare.


Regulamentul modificat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe și cote pentru fondurile de pensii și scăderea cu 20% a unor cote și tarife pentru societățile de asigurări.


Consiliul ASF a aprobat modificarea regulamentului privind veniturile ASF după cum urmează:


- Diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (Pilon III);


- Diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contribuţiilor brute încasate de fondurile de pensii facultative (Pilon III);


- Diminuarea de la 10% la 5% a taxei de funcționare aplicabilă depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat;


- Diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute încasate pentru RCA aferente contribuţiei la dezvoltarea şi întreţinerea bazei de date CEDAM şi pentru exercitarea supravegherii şi controlului activităţii de asigurări de răspundere civilă auto datorate de societățile de asigurare.


Impactul financiar anual al actualelor modificări de cote, comisioane și tarife asupra bugetului de venituri și cheltuieli al ASF este estimat la aproximativ nouă milioane lei.


ASF a mai operat, de la 1 ianuarie 2015, o serie de reduceri ale taxelor, cotelor și tarifelor aplicate societăților de pe piața financiară non-bancară.


Cele mai importante dintre acestea au fost:


- Reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat - Pilon II) cu 21% pentru cota din contribuţii brute încasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat;


- Diminuarea cotelor aferente pieței de capital cu 10% pentru fondurile de investiții (OPC), dar și eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de încasare și a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vânzare, respectiv cumpărare/preluare.


- De asemenea, în luna septembrie 2014, ASF a aprobat și reducerea cotei aplicate la valoarea tranzacțiilor derulate pe piețele reglementate de la 0,08% la 0,06%.