BCR anunta intr-un comunicat ca numarul clientilor care au acceptat oferta de reducere cu 20% a dobanzii la creditele imobiliare in euro a ajuns la 20.000, cu 5.000 in plus fata de cati erau inregistrati in 26 octombrie, ceea ce inseamna ca ritmul de acceptare a ofertei a scazut la 1.000 de clienti saptamanal, fata de 2.500 in perioada anterioara, cand banca anunta “o crestere in ritm alert”.
De fapt, ritmul cu care clientii BCR accepta oferta bancii de reducere a ratelor la credite este fluctuant. Astfel, daca in primele 3 saptamani dupa lansarea ofertei, la inceputul lunii septembrie, ritmul de semnare a contractelor de refinantare a creditelor vechi era de 2.300 de clienti saptamanal, in urmatoarele trei saptamani s-a injumatatit la 1.000 de clienti, ca dupa aceea sa creasca iar la 2.500.
De la lansarea campaniei, un numar de 20.000 de clienti ai BCR au semnat contracte de refinantare a creditelor vechi, adica 40% din totalul celor ofertati, de 50.000, ceea ce inseamna o medie de 1.500 de refinantari saptamanal.
Valoarea medie a unui credit refinanţat este de 26.500 euro la nivel naţional. Reducerea medie a ratelor lunare se situează în jurul procentului de 17% pentru cele mai mari localităţi urbane, înregistrându-se valori după cum urmează: Timişoara – 18%, Sibiu, Ploieşti, Cluj şi Braşov – 17%, Bucureşti – 16%, mentioneaza banca.
[2]
BCR a decis sa reduca ratele la creditele clientilor intr-un efort de a-si dezvalui latura umana, dupa cum au recunoscut reprezentantii bancii, in contextul in care BCR este supusa unor critici acerbe din partea unor clienti si a fost data in judecata pentru faptul ca le-a majorat dobanzile si le-a perceput comisioane considerate abuzive.
Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca este abuziva dobanda practicata de BCR la vechile credite imobiliare (dobanda de referinta variabila - DRV) iar banca trebuie sa emita alte scandentare de plata a creditelor. (vezi aici detalii)
Banca a precizat ca isi doreste sa incheie pe cale amiabila conflictele cu toti clientii, iar o dovada de bunavointa este aceasta campanie de reducere a poverii ratelor la credite.
De fapt, BCR reduce dobanzile la credite de la niveluri mai mari decat media pietei (7-8%) pe care le practica in prezent, la unele care se incadreza exact in media dobanzilor la creditele imobiliare (5%), conform datelor BNR.
Exemplul de reducere a ratei la un credit prezentat de BCR, in momentul lansarii ofertei:
- salariu net lunar: 2.000 de lei
- cheltuieli curente: 500 de lei
- credit de 105.000 lei pe 23 de ani
- dobanda: 7,87%
- rata lunara: 821 lei
In urma acceptarii ofertei denumita "scade rata" sau "repricing", noul credit arata astfel:
- dobanda: 4,95%, fixa in primii 5 ani
- rata lunara: 637 lei
Economia este de 26.224 de lei pe toata perioada de creditare, se precizeaza in oferta BCR.
[1]
„Prin campania de loializare Scade Rata facilităm accesul clienţilor la împrumuturi eficiente cu beneficii clare şi imediate: rate reduse în medie, la nivel de ţară, cu 20%, comisioane ZERO (de analiză, de administrare), asigurare de viaţă GRATUITĂ şi înlesnirea substanţială a procesului de aprobare. Am oferit clienţilor noştri o soluţie comercială concretă, aliniată la condiţiile economice existente. Am reuşit să ne atingem scopul şi vom continua”, spune Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail & Private Banking, BCR, citata intr-un comunicat al bancii.
Ghidul pentru imprumuturi responsabile, realizat impreuna cu o asociatie care sustine legea darii in plata
Banca mai precizeaza ca pe parcursul campaniei “Scade Rata”, BCR a distribuit în toată ţara peste 150.000 de exemplare din “Ghidul pentru imprumuturi responsabile”.
“Acest îndrumar a fost creat în parteneriat cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) pentru a promova principiile unei creditări responsabile şi creşterea nivelului de educţie financiară a consumatorilor. Ghidul conţine informaţii, exemple şi instrumente concrete pentru a lua decizii financiare mai bine informate”, adauga BCR.
[3]
Alin Iacob, unul dintre sefii AURSF, a sustinut recent in Parlament legea scrisa de avocatul Gheorghe Piperea privind darea in plata, care sfideaza directivele europene, Codul civil si Constitutia, permitand clientilor bancilor cu credite imobiliare sa nu-si mai ramburseze intreaga datorie, daca predau casa ipotecata bancii.
Iacob a fost, de asemenea, un fervent promotor al unei legi care urmarea conversia creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei la un curs cu aproximativ 50% mai mic decat cel din prezent (prin reducerea valorii creditului), lansandu-se ulterior in negocieri cu bancile in numele mai multor clienti, negocieri esuate, ceea ce l-a determinat sa se lanseze in acuzatii dure la adresa bancilor, alaturi de fostul sef al ANPC, un membru PSD fara experienta in domeniu numit de fostul premier Victor Ponta.