www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Aplicarea Legii darii in plata ar putea conduce la blocarea programului Prima Casa, avertizeaza sindicatul Fondului de garantare (FNGCIMM)

Autor: Bancherul.ro
2015-11-30 14:19

Sindicatul angajatilor din cadrul FNGCIMM, fondul care garanteaza creditele tip Prima Casa, spune ca acest program ar putea fi blocat in cazul aplicarii legii privind darea in plata, intrucat bancile nu vor mai fi interesate sa acorde astfel de credite daca nu vor mai putea primi jumatate din valoarea creditului in cazul executarii silite, asa cum prevede noua lege adoptata recent de Parlament.


Pe de alta parte, sindicatul o acuza pe sefa fondului, Silvia Ciornei, de faptul ca nu s-a implicat in sustinerea programului Prima Casa ci si-a urmarit propriile interese, de a-si prelungi mandatul la conducerea institutiei si de a infiinta noi posturi de directori pentru apropiatii ei.


Sindicatul este de mai mult timp in conflict cu sefa FNGCIMM, careia i se cere demisia din functie, fiind acuzata de incompetenta.


Aplicarea Legii dării în plată ar putea conduce la blocarea programului Prima Casă (comunicat de presa):


Sindicatul Garantare, legal constituit reprezentând 70% din angajaţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici Şi Mijlocii (FNGCIMM), instituţie financiară nebancară care actionează ca mandatar al statului român în derularea Programului Prima Casă, doreşte să atragă atenţia opiniei publice asupra posibilităţii reale ca Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite aprobată în data de 25 noiembrie de către Parlamentul României să conducă la blocarea Programului Prima Casă.


Astfel, articolul 6 al respectivei legi prevede că de la data comunicării notificării de dare în plată se stinge dreptul creditorilor de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor reali şi personali, ceea ce se poate interpreta că în aceste cazuri creditorul nu va putea să execute nici garanţia acordata de stat, prin mandatarul său FNGCIMM pentru creditele Prima Casă.


În asemenea condiţii, este doar o chestiune de timp până când băncile participante în program vor realiza că nu mai au nevoie de garanţia statului în actualele condiţii legislative în care nu pot încasa banii de la stat în cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreşte să-şi platească ratele aferente creditului.


Aprobarea acestei legi a generat dezbateri intense in spatiul public, cu precădere în mediul bancar. Conform unei opinii venite chiar din partea unui specialist care a contribuit la elaborarea legii, domnul avocat Gheorghe Piperea, legea dării în plată ar “ajuta” statul român, care nu ar mai fi nevoit să plătească garanţiile acordate în cadrul Programului Prima Casă.


Prin prisma interesului general, dar şi a experienţei acumulate în gestionarea Programului Prima Casă de către salariaţii pe care îi reprezintă, conştient fiind că implicatiile aplicarii legislatiei privind darea în plată asupra derulării Programului Prima Casă reprezintă un subiect care intereseaza nu doar decidenţii, ci orice persoană preocupată de drepturile sale, Sindicatul Garantare, în calitate de structură asociativă cu rol fundamental în apărarea drepturilor salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul FNGCIMM, care vor fi la randul lor afectati, doreste să lanseze în spatiul public un semnal de alarmă cu privire la modul în care noua lege, dacă va fi aplicată, va afecta cu siguranţă planurile viitoare ale mii sau zeci de mii de români.


După ce această lege va fi aplicată, este posibil ca Programul Prima Casă să devină doar o pagină de istorie a creditării în ţara noastră. Condiţiile de acces al consumatorilor la creditele destinate achizitionarii de locuinte vor fi mult mai dificile, atât în ceea ce priveşte înăsprirea cerinţelor de suplimentare a garanţiilor si de diminuare a valorii creditelor, cât mai ales în privinţa avansului solicitat, care nu numai că nu va mai fi de 5% aşa cum este în prezent în cadrul Programului Prima Casă, dar va fi cu certitudine mai mare şi în raport cu nivelul de cca.20% regăsit în prezent în ofertele standard ale băncilor privind creditele ipotecare.


Apelăm la acest mijloc de acţiune întrucat am constatat că printre priorităţile doamnei Silvia Ciornei - Directorul General al instituţiei noastre, nu se află şi implicarea FNGCIMM in dezbaterile publice cu factorii decidenti si cu iniţiatorii legii dării în plată pe tema implicaţiilor acestei legi.


Priorităţile doamnei Silvia Ciornei au fost reprezentate în această perioadă de eforturile domniei sale de prelungire a mandatului la conducerea instituţiei noastre precum si de înfiinţare a unor noi posturi de directori executivi pentru apropiaţii domniei sale, actionând ca un manager precaut cu intersele personale dar nu şi cu cele ale instituţiei pe care o reprezintă.


Sindicatul Garantare nu doreşte să polemizeze cu susţinătorii sau cu oponenţii legii dării în plată, ci doar să atragă atenţia opiniei publice asupra situaţiei create şi să îşi exprime speranţa că la conducerea FNGCIMM va veni un manager competent, capabil să facă faţă oricăror provocări şi care va urmări interesul instituţiei noastre, al statului roman şi nu în ultimul rând al salariaţilor pe care îi reprezentă.


Biroul Executiv al Sindicatului Garantare