www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Legea privind darea in plata nu va afecta negativ piata imobiliara

Autor: Bancherul.ro
2015-11-29 10:56

Legea privind darea în plată va crea probleme băncilor pentru că au destul de multe produse generate de criză, dar nu va afecta negativ piața imobiliară, a declarat pentru Agerpres Eduard Uzunov, expert imobiliar.


,,Motorul afacerilor este banca. Este extrem de important ca băncile să funcționeze normal, inclusiv pentru investițiile companiilor, indiferent de domeniu. Această Lege va crea probleme băncilor pentru că multe locuințe sunt oricum evaluate mai sus, la nivelul anilor 2007-2008. Atunci s-au dat marile credite. Discrepanța dintre valori este o mare problemă pentru bănci. Dar și numărul acestor proprietăți cumpărate la prețul anilor 2007-2008 va crea o problemă în cazul în care mulți vor lăsa cheia. Ar putea fi și benefic pentru cei care lasă cheia pentru că acum este un suflu de relansare atât al economiei, cât și al pieței imobiliare. Orizontul nu este grav pentru cei care lasă cheia și se gândesc la o cumpărare mai bună. Clienții de credite neperformante sunt alt tip de cumpărător decât cel căruia se adresează în general dezvoltatorii imobiliari', a spus Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate.


Anul 2016 este marcat 'clar' de optimism pe piața dezvoltărilor imobiliare. Trendul ascendent al anului 2015 va continua pentru 2016, apreciază experții imobiliari.


,,Noul TVA aplicat proprietăților este o măsură foarte bună. După criza economică, a mai venit și criza TVA-ului de 24% pentru locuințe care a pus capac pieței imobiliare. Acum avem speranțe că această măsură fiscală va fi benefică pentru toată industria imobiliară. În ultima vreme s-au construit majoritar locuințe sociale, care să nu depășească bugetul de 85.000 de euro pentru că altfel nu se mai vindeau. Așa au ajuns să se vândă cartiere întregi de locuințe de la marginea orașului. Este bine să ne raportăm și la cei care doresc locuințe mai confortabile. Hai să ne îndreptăm și către cele mai centrale', a spus Uzunov.


Noul Cod fiscal, programat să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, stabilește noi reguli pentru TVA-ul aplicat proprietăților. Astfel, românii care vor cumpăra locuințe noi a căror valoare nu depășeste 450.000 de lei (circa 100.000 de euro), vor plăti o cota de TVA de 5%. Prevederea exista și în prezent, dar limita maximă pentru care se aplica o cota redusa de TVA este stabilita la 380.000 de lei (aproximativ 85.000 euro).


,,Nu vorbim neapărat de apartamente de lux. Locuințele de peste 350.000 de euro intră deja în categoria lux. Și aceasta, a apartamentelor de lux, este o piață, dar nu de referință în acest moment. Sunt convins însă că odată cu creșterea economică va crește și cererea pe acest segment de piață. Este foarte important pentru piață să existe clienți pentru toate tipurile de locuințe', a mai spus Eduard Uzunov.


Pentru anul 2016, dezvoltatorii vor trebui să își ia consultanți imobiliari buni, să vadă la ce nivel este cererea și oferta, să să uite care sunt zonele cele mai cerute, spun experții. La rândul lor, dezvoltatorii așteaptă o infrastructură bine făcută, indiferent că este vorba de București sau de alt oraș din țară.