Cand ati semnat fisa de aprobare a creditelor (obtinute fraudulos de un grup organizat, conform acuzatiilor procurorilor DNA n.r.), nu ati sesizat nimic in neregula? Nu ati simtit ce se intampla? a fost intrebat Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD – Groupe Societe Generale, de catre un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti.
“Nu mi-a atras nimic atentia in mod flagrant”, a raspuns senin bancherul imbracat intr-un costum de stofa fina si patofi negri de lac stralucitori. “M-am bazat pe rapoartele colegilor”, a adaugat el, explicand ca fisa sintetica pe care membrii comitetului de credite din care facea parte alaturi de alti trei directori generali adjuncti (Sorin Popa, Gabriela Gavrilescu si Lucian Cojocaru) o primea de la directia comerciala a bancii in vederea aprobarii creditelor corporate cu valori mari, de peste 3 milioane de euro, continea doar informatii laconice, precum valoarea creditului, a garantiei, numele societatii de evaluare a garantiei imobiliare, numele firmei care obtinea creditul, punctele tari si slabe ale activitatii acesteia, oportunitati de dezvoltare (analiza SWOT n.r.).
Cercel a dat vina pe colegii sai care s-au ocupat de intocmirea dosarelor de credit, de analizarea acestora din punct de vedere al conformitatii si riscului, precum si pe cei care ar fi trebuit sa verifice veridicitatea documentelor, precum directorii grupurilor si ai directiei comerciale, cea care propunea aprobarea dosarelor comitetului de credite din centrala. Chiar si auditul intern al bancii ar fi avut responsabilitatea sa depisteze fraudele, ceea ce nu s-a intamplat, a acuzat Cercel.
Asadar, sefii BRD (toti directorii generali adjuncti, dar chiar si presedintele bancii, vom vedea intr-un alt articol) au semnat pentru acordarea unor credite in valoare totala de peste 80 de milioane de euro obtinute ilegal, conform acuzatiilor procurorilor, in perioada 2008-2011, de mai multe firme controlate de un grup infractional introdus directorilor generali ai BRD de celebrul Bebe Ionescu, prieten cu fostul director general adjunct al BRD, Sorin Popa, doar pe baza unor fise sintetice a dosarelor de creditare, din care nu ar fi rezultat ca ar fi ceva in neregula cu respecivele credite.
Desi pare greu de crezut ca directorii unei banci au putut aproba niste credite cu valori atat de mari fara sa le verifice, aceasta a fost concluzia procurorilor in acest dosar, care nu i-au gasit vinovati pe sefii bancii, care au doar statut de martori, cu exceptia lui Cojocaru, care e inculpat, ci doar pe angajatii care au intocmit dosarele de creditare, unii dintre ei, insa, complici ai infractorilor.
Cu toate acestea, din rechizitoriul procurorilor DNA rezulta ca trei dintre directorii generali ai BRD (Popa, Cojocaru si Cercel) au intervenit pe langa subordonatii lor pentru a-i recomanda pe oamenii de afaceri, inclusiv pe Bebe Ionescu, care urmau sa obtina creditele ilegale. Au recunoscut chiar cei in cauza, in fata procurorilor.
Astfel ca imprumuturile pentru firmele oamenilor de afaceri recomandati de sefii BRD au primit credite in regim de urgenta si, probabil, fara prea multe verificari. Credeti ca e normal, nu? Nu, nu e normal deloc! Dimpotriva, angajatii bancii ar fi trebuit sa refuze intocmirea dosarelor de credit, daca au vazut ca acestea nu sunt in regula. Le dadea dreptul fisa postului si normele de creditare.
Cu toate acestea, influenta si poate chiar si presiunea sefilor asupra subordonatilor nu ar trebui ignorate, asa cum au facut procurorii si cum fac si judecatorii.
Cercel a recomandat firmele care au obtinut credite ilegale, sustin fostii sai subordonati
Iata cum descriu procurorii implicarea lui Cercel in procesul de acordare a creditelor:
La inceputul lui 2009, Cercel s-a intalnit intamplator cu Vlad Soare, pe care il cunostea in calitate de membru in Comisia de supraveghere a pensiilor private, ccare i-a spus ca are o cunostinta, un om de afaceri care vrea sa fie client BRD. Cercel i-a recomandat lui Soare grupul Dorobanti, ca fiind cel mai bun grup din Bucuresti, iar ulterior, i-a spus despre intalnirea cu Soare directorului grupului Dorobanti, Dana Bajescu.
Dupa mai mult timp (2009-2010) a aflat de la Bajescu ca persoana recomandata de Soare era Dinu Bogdan Florin, care a depus mai multe solicitari de credite aprobate de grup. La sfarsitul lui 2010, Bajescu i-a spus ca Dinu nu avea nicio calitate in acele societati, iar creditele nu au mai fost platite si trecute la neperformante.
La randul ei, Dana Bajescu, inculpata in acest dosar, a dezvaluit procurorilor ca in urma unei intalniri la centrala BRD cu Cercel, acesta i-a spus ca-i va trimite un client, in persoana lui Dinu Bogdan, care s-a prezentat ulterior la biroul ei, intreband cu cine poate vorbi din echipa manageriala pentru depunerea unor documente pentru obtinerea unui credit pentru o firma, astfel ca l-a indrumat spre directorul comercial Andrei Nanu. Bogdan a primit in 2009 credite pentru cateva firme, cu valori sub 1 milion de euro, aprobate de comitetul de credite Dorobani, dar niciuna dintre acele firme nu a mai platit creditele.
Andrei Nanu, inculpat in acest dosar, a declarat procurorilor ca ca SC Daad Food Industrial SRL, Alpha General Distribution, American Building Classic, Barocco Fleisch SRL si DIV Expert au intrat in portofoliul sau prin intermediul lui Claudiu Cercel.
In ce circumstante? In primavara-vara lui 2009, cand Claudiu Cercel a venit la Bajescu, sefa sa, pentru a recomanda respectivele societati in vederea obtinerii de credite, lucru care nu se mai intamplase niciodata pana atunci.
In acest context, la banca s-a prezentat Dinu Bogdan Florin, care a depus dosare de creditare pentru cele 5 societati, pentru fiecare dintre acestea obtinandu-se credite in valoare de circa 1 milion de euro, cu aprobarea comitetului de credite de la Grup Dorobanti.
Ultima societate pentru care Dinu Bogdan Florin a depus dosarul de credit a fost cea pentru care Claudiu Cercel i-a confirmat telefonic lui Bajescu Dana sa acorde creditul, precizandu-i ca este ultimul credit acordat lui Dinu Bogdan Florin. Mai mult, acesta nu avea nicio calitate in societatile pentru care a depus dosarele de creditare.
Nanu a mai spus ca in perioada in care au fost acordate creditele societatilor comerciale recomandate de Cercel, grupul nu a mai aprobat alte credite de asemenea anvergura (in conditiile crizei financiare, cu norme de creditare restrictionate), iar pentru asigurarea bugetului pe anii 2009 si 2010 au fost acordate credite doar societatilor recomandate de Bebe (Gheorghe) Ionescu, Sorin Popa si Claudiu Cercel.
Frauda de la BRD a fost descoperita abia in 2011, in urma unui audit facut de o echipa venita de la banca-mama din Paris, a precizat Cercel, in fata judecatorului.
El mai este cercetat, alaturi de colega sa, Gabriela Gavrilescu, tot director general adjunt la BRD, intr-un dosar al DNA, cu statut de invinuit pentru abuz in serviciu si spalare de bani, intr-o alta schema de credite frauduloase acordate de BRD, in valoare de 43 de milioane de euro, in care mai sunt implicati Remus Truica, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase, ziaristul Sorin Rosca Stanescu si fostul patron al Pro TV, Adrian Sarbu. (vezi aici detalii)
In timp ce Popa, Cojocaru si fostul presedinte Patrick Gelin au fost dati afara de la BRD dupa descoperirea fraudelor, Cercel si Gavrilescu au fost mentinuti in functii.