Carduri bancare preplătite au fost folosite la pregătirea atentatelor de la 13 noiembrie, a indicat luni guvernul francez, prezentând o serie de măsuri care vizează ameliorarea monitorizării finanțărilor din terorism, relatează AFP, preluata de Agerpres.
'Dacă teroriștii ajung să comită atentate, este pentru că pot să-și procure resursele financiare pentru a face acest lucru, în Franța și în străinătate', a subliniat în cadrul unei conferințe de presă ministrul de finanțe Michel Sapin.
'Sumele în joc sunt adesea modeste', teroriștii încercând 'să scape de orice urmă', a recunoscut Sapin. 'Trebuie deci 'să strângem ochiurile plasei'.
Printre măsurile anunțate se află o reglementare 'mai strictă' a cardurilor bancare preplătite. Cardurile, asemănătoare cartelelor telefonice, cu sigura diferență că nu sunt încărcate cu unități de comunicare ci cu euro, au fost utilizate de autorii atentatelor de la Paris, potrivit ministerului.
Aceste carduri preplătite au fost 'emise în străinătate, nu foarte departe, și utilizate pe teritoriul național, de exemplu pentru a plăti camerele de hotel', a explicat Bruno Dalles, șeful celulei care răspunde de lupta împotriva spălării banilor în cadrul Ministerului de Finanțe, referindu-se la camerele dintr-o suburbie pariziană unde teroriștii au dormit în noaptea precedentă comiterii atentatelor.
'Este un instrument care înlocuiește banii gheață, care este foarte discret și nu este urmărit', a adăugat el.
În prezent, este posibilă utilizarea acestor carduri fără verificarea identității până la suma de 250 de euro pentru cardurile nereîncărcabile și până la 2.500 de euro pe an pentru cardurile reîncărcabile.
Potrivit Ministerului de Finanțe francez, aceste măsuri vor fi luate în primul trimestru al lui 2016 pentru a limita suma totală care poate fi depusă pe carduri și pentru a reglementa mai bine anonimatul clienților.
Pentru a reacționa mai repede în supravegherea transferurilor suspecte, agenții ministerului de resort vor putea să acceadă direct la dosarele poliției pentru persoanele căutate, sau suspectate de radicalizare, fără a trece printr-un ofițer de legătură.
În plus, guvernul intenționează să înăsprească măsurile de înghețare a bunurilor vizând persoanele implicate în acte teroriste, extinzându-le la bunuri imobiliare și la mașini, dar și la anumite prestații sociale.