www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



De ce a facut BCR un profit de peste doua ori mai mare decat BRD

Autor: Bancherul.ro
2015-11-09 00:22

BCR a obtinut in primele noua luni ale anului un profit de 904 milioane lei la nivel de grup, de peste doua ori mai mare decat cele 380 milioane lei castigate de principalul sau concurent, BRD. Cum se explica acest lucru, in conditiile in care cele doua banci au marimi comparabile?


Diferenta este data de costul riscului, adica rezervele (provizioanele) pe care bancile le pun deopoarte pentru acoperirea potentialelor pierderi din creditele neperformante.


BRD avea inregistrate provizioane de 454 milioane lei la finalul lunii septembrie, de opt ori mai mari decat ale BCR, in valoare de numai 55 milioane lei.


De ce are BCR atat de putine provizioane? Pentru ca la finalul anului trecut a preferat sa-si recunoasca aproape in totalitate pierderile din portofoliu, suportand in consecinta pierderi de 2,4 miliarde lei la finalul lui 2014, spre deosebire de BRD, care a facut o curatenie partiala, astfel ca a ramas cu un volum ridicat de provizioane, care-i afecteaza profitabilitatea.


Sa vedem insa care sunt celelalte elemente care au influentat rezultatele celor doua banci.


Principalul venit al bancilor este reprezentat de dobanzile incasate pentru creditele acordate persoanelor fizice si firmelor. Din acestea, bancile platesc, la randul lor, dobanzi, clientilor care au depozite.


Diferenta ramasa este castigul net din dobanzi, care in cazul BCR s-a ridicat la 1,5 miliarde lei in primele trei trimestre, comparativ cu cele 1,1 miliarde lei ale BRD.


In privinta veniturilor din comisioane, in principal cele aferente diverselor plati si operatiuni efectuate de clienti, in cazul BCR sunt de trei ori mai mici decat cele din dobanzi (531 milioane lei), mai mici decat cele obtinute de BRD (556 milioane lei). Asta pentru ca banca fraceza are o retea de unitati si de ATM-uri mai mare decat BCR si in consecinta inregistreaza un volum mai ridicat de operatiuni, inclusiv cu cardurile.


Cheltuielile operationale ale celor doua banci sunt apropiate, in jurul a 1 miliard de lei, astfel ca profitul operational obtinut este de 900 milioane lei in cazul BRD si 1,2 miliarde lei la BCR.


Comparativ cu anul trecut, profitul operational al BCR este in scadere cu 23%, in principal din cauza dobanzilor in scadere incasate din credite, ca efect al reducerii costurilor afarente imprumuturilor.


Si in cazul BRD profitul operational este in scadere, dar intr-un ritm mai scazut, de doar 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.