Cerințele manifestanților din aceste zile - "strada", cum mai sunt cunoscuti - sunt legate, în mod direct, de lipsa libertății față de corupție și de lipsa libertății proprietății, capitole la care România stă foarte slab raportat la celelalte țări membre ale Uniuni Europene, susține Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
"Ceea ce vedem acum în stradă este rezultatul lipsei libertății față de corupție și a lipsei libertății proprietății. România are printre cele mai modeste scoruri din Uniunea Europeană atunci când se măsoară aceste două libertăți. În România nu există o libertate a proprietății", a spus vineri Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei dezbateri cu privire la aderarea României la zona euro.
În opinia sa, prin creșterea libertății economice s-ar rezolva multe din doleanțele exprimate de protestatari. "Știu că dacă i-am întreba ce își doresc, unii ar spune că vor infrastructură rutieră (autostrăzi etc), alții ar dori infrastructura din sănătate îmbunătățită. Alții pe cea din educație. Dar dacă vom crește libertatea economică, vom avea ca efect secund și autostrăzi și o infrastructură mai bună în sănătate și așa mai departe", a mai spus Croitoru.
La rândul său, economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea a prezentat un set de reforme esențiale pentru creșterea economiei peste potențial și astfel nivelul de trai să se îmbunătățească. "Toată lumea vrea creștere economică înaltă, nu de 3% ci de 5%, dacă se poate. Ei bine, dacă toți vrem să creștem cu 5%, aceste reforme structurale sunt absolut necesare", spune Valentin Lazea. În opinia sa, este vorba exact de aceleași reforme structurale necesare pentru aderarea României la zona Euro.
Reforma educației, în opinia lui Valentin Lazea, poate fi realizată prin creșterea semnificativă a salarizării personalului didactic, dar în funcție de performanță, înlocuirea sistemului meditațiilor private cu un sistem al meditațiilor colective gratuite, iar pentru creșterea egalității de șanse între copiii din mediul rural și cei din urban, alocarea unei cote de 10%, la admitere, din locurile gratuite la facultățile de stat absolvenților de liceu din mediul rural, selecționați în ordinea mediilor de absolvire.
De asemenea, trebuie adoptate o serie de politici pronataliste, pentru creșterea populației. "Potrivit datelor ONU, în 2080, în România vor trăi circa 13,9 milioane de români, majoritatea bătrâni. Cauzele acestui declin demografic sunt migrația externă și sporul natural negativ", a mai spus Lazea.
Printre celelalte reforme menționate de Valentin Lazea sunt cele care vizează atragerea investițiilor străine, politici inteligente de imigrare, trecerea Bursei la stadiul de piață emergentă, consolidarea terenurilor agricole, stimularea modelului de creștere economică pe investiții și exporturi, revitalizarea parteneriatului public privat în proiectele de investiții majore și dezvoltarea plăților electronice.