BRD a raportat obtinerea unui profit net de 369 milioane lei la finalul lunii septembrie, de 18 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand banca franceza a fost nevoita sa-si recunoasca un volum ridicat de credite neperformante.
Profitul trimestrial al BRD este insa in scadere fata de primele doua trimestre. Astfel, daca in primele trei luni banca obtinea un castig de 136 milioane lei, in urmatorul trimestru a scazut la 132 milioane, ca in perioada iulie-septembrie sa se reduca la 101 milioane lei.
Scaderea profitului a fost determinata de majorarea costului riscului (creditele neperformante) la 171 milioane lei in trimestrul trei, in comparatie cu 150 milioane lei in trimestrul doi si doar 105 milioane lei in primele trei luni ale anului.
Rata creditelor neperformante: 18,5%
Rata creditelor neperformante la BRD se mentine ridicata: 18,5% in septembrie, fata de 12,6% la cat a scazut media sectorului bancar, conform datelor BNR.
Banca franceza mentioneaza ca a continuat curatenia in bilantul de credite, prin stergerea imprumuturilor neperformante, consecinta fiind o reducere a gradului de neperformanta, de la 21,% cat era in urma cu un an.
Si veniturile din dobanzi au scazut la 451 milioane lei in trimestrul trei, fata de 460 milioane lei in trimestrul anterior si 467 milioane lei in primele trei luni ale anului, in conditiile in care portofoliul de credite al BRD s-a diminuat cu 145 milioane lei, la 26,4 miliarde lei, acelasi nivel fiind consemnat si la finalul lui 2014.
BRD precizeaza intr-un comunicat ca „volumul creditelor nou-acordate clienţilor persoane fizice a ajuns la 3,7 miliarde RON în ianuarie – septembrie 2015, fiind mai mare cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut, parţial datorită programului Prima Casă care înregistrează o creştere semnificativă (volumul creditelor noi acordate prin programul Prima Casă a reprezentat 27% din totalul creditelor noi).”
BRD atrage mai multe depozite platind dobanzi mai putine
Si dobanzile platite de BRD pentru depozitele atrase de la clienti sunt in scadere: 90 milioane lei in trimestrul trei, comparativ cu 113 milioane lei in trimestrul precedent si 129 milioane lei in primele trei luni.
Si asta cu toate ca depozitele BRD au crescut substantial, cu 616 milioane lei, in trimestrul trei, la un total de 83,3 miliarde lei, ceea ce inseamna ca banca a continuat sa scada dobanzile platite pentru economiile clientilor.
Venitul net din dobanzi (diferenta dintre dobanzile incasate pentru credite si cele platite pentru depozite) a crescut astfel la 361 milioane lei, fata de 347 lei in trimestrul doi si 338 milioane lei in primele trei luni.
(stire in curs de actualizare cu noi date despre rezultatele BRD)