Frauda a avut loc in anii 2006-2007, la BRD sucursala Decebal, iar bancherii au fost reclamati la politie de catre pagubit, administratorul a doua firme, confom declaratiilor acestuia in fata procurorilor DIICOT care au investigat acest caz. Cu toate acestea, frauda a fost descoperita abia in 2012. Sa vedem cum.
Schema fraudei este destul de simpla si se bazeaza pe falsificarea de documente si complicitatea unei persoane din afara bancii, patroana unei firme cu care bancherii, se pare chiar sefa sucursalei, aveau relatii de prietenie mai vechi.
Ce au facut ei: intrucat firma avea deja o serie de credite obtinute de la BRD, in conditii numai de ei stiute, astfel ca ar fi batut la ochi daca sareau coarda, dar cum voiau si mai multi bani, intrucat, ne amintim, in acea perioada lacomia era de nestavilit, s-au gandit ca mai pot stoarce banca de bani, fara sa dea de banuit, prin alte canale, adica altfe firme.
Asa ca doamna Tudose Tudorita si angajatii bancii a pus la cale o inselatorie destul de simpla: a luat legatura cu un partener de afaceri, Ilie Ghica, caruia i-a promis ca-i faciliteaza obtinerea unui credit de la BRD sucursala Decebal, unde o cunostea pe directoarea bancii. Conditia era sa deschida acolo un cont si sa astepe o vreme.
Partenerul de afaceri, domnul Ghica Ilie, care avea si el nevoie, ca toata lumea, de un credit, a cazut in plasa si si-a deschis contul. Cei doi complici, bancherul si doamna Tudose, atat au asteptat. Au falsificat formularele cu specimenele de semnatura ale domnului Ilie pe care le-au inlocuit cu propriile semnaturi, dupa care au inceput sa intocmeaza acte false pentru un dosar de credit destinat firmei domnului Ilie, fara stiinta acestuia.
Pentru garantarea creditului bancherii au folosit un gaj pe un stoc de marfa fictiv, pe care l-ar fi detinut firma doamnei Tudose.
Interesant este ca s-a reusit aprobarea mai multor credite de valori mari, de milioane de lei, pentru firma domnului Ilie, in ciuda faptului ca aceasta nu indeplinea conditiile de baza pentru obtinerea unui imprumut, adica avea pierderi si era inregistrata si in Centrala Incidentelor de Plati de la BNR, cu ordine de plata neonorate.
Ceea ce inseamna ca bancherii de la BRD care au verificat si aprobat acele credite, fie au incalcat normele de creditare, fie au facut parte din schema de frauda, atat la nivelul sucursalei cat si a grupului teritorial care aproba respectivele credite, adica Grupul BRD Unirea, fapt confirmat in final de procurori.
Doamna Tudose a reusit astfel sa scoata din banca, pe baza unor semnaturi false, zeci de milioane de lei sub forma unui credit pentru firma domnului Ilie, despre existenta caruia acesta habar nu avea.
Dupa un timp insa, acesta a descoperit tarasenia, cand a cerut un extras de cont in care a vazut operatiunile facute in numele lui, respectiv retragerea sumelor uriase de bani din contul firmei sale, sub forma unor credite.
Metoda suveica
Insa socant cu adevarat este faptul ca in ciuda reclamatiei facute de domnul Ilie in 2009 la Politia Municipiului Bucuresti cu privire la aceasta frauda, bancherii de la BRD, mai exact sefii grupului Unirea, de care apartinea sucursala Decebal, au incercat sa acopere acordarea respectivelor credite ilegale, si chiar au reusit, o buna perioada, fara ca cineva din centrala bancii sau din echipa de audit si control sa depisteze frauda.
Mai exact, seful grupului Unirea, Adrian Martis, l-a convins pe domnul Ilie sa ramana clientul BRD si i-a promis ca firmele sale vor fi sprijinite sa-si desfasoare activitatea prin acordarea de finantari si identificarea de solutii pentru recuperarea prejudiciilor de 14,6 milioane lei creat prin acordarea creditelor cu falsificare semnaturii sale.
Pentru a accepta continurea unei colaborari cu banca in conditiile acesteia, conducerea BRD Unirea i-a oferit o serie de facilitati, precum reducerea dobanzii de la 16% la 8,75% si comisioane reduse la jumatate pentru toate operatiunile pe conturi sau legate de finantarea anterioara.
Conform intelegerii cu bancherii, a adus si garantii care sa acopere si creditele acordate anterior ilegal, precum si pentru noi credite pentru cele doua firme.
Ulterior, in octombrie 2008, Blaga Elena, care era director comercial adjunct la BRD Unirea, i-a propus o noua afacere: pentru a scapa de datoriile la banca, sa-si vanda activele firmelor (ferme si terenuri), unui grup mai mare de firme, precum Turbo Taz si Agrocereal, controlat de Sandu Niculae, care urma sa obtina, la randul sau, un credit in acest scop de la BRD. Este vorba de metoda suveica utilizata de bancheri, adica acordarea de noi credite pentru acoperirea celor vechi acordate ilegal si nerambursate.
Daca va intrebati cum a fost posibil acest sir de fraude din interior si cum de nu au fost descoperite, ci dimpotriva, s-a incercat musamalizarea lor, cu succes, o anumita perioada, aflati ca a fost vorba de o caracatita intinsa pana la nivelul conduceii BRD, conform procurorilor DIICOT.