Rata de neperformanta a celor patru mari banci grecesti (Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece – NBG si Eurobank) este de 48,6%, echivalentul a 107 miliarde euro, adica aproape jumatate din volumul total de credite acordate de acestea populatiei firmelor, arata datele Bancii Centrale Europene in urma testului de stres si exercitiului de evaluare a activelor (AQR).
Piraeus Bank are cele mai multe neperformante (56,7%), urmata de NBG (46,7%), Alpha Bank (46,5%) si Eurobank (41,6%).
Bancile grecesti isi recunoscusera destul de fidel gradul de neperformanta inaintea verificarii BCE, efectuata in vederea recapitalizarii, cand rata agregata de neperformanta (NPE – Non-performing exposure) calculata dupa noilor standarde ale BCE, care ia in considerare si creditele restructurate, era de 45,1%, iar dupa testele de stres a crescut cu 3,5%, echivalentul a 7 miliarde de euro. (vezi tabelul)
Ramon Quintana, directorul general responsabil de supravegherea micro-prudentiala in cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS) de la nivelul BCE, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca deficitul de capital al bancilor grecesti rezultat in urma acestui nivel ridicat de neperformanta, care ajunge la 14,4 miliarde euro in cazul scenariului advers, va fi acoperit din rezerva de 25 de miliarde de euro prevazuta in acordul de salvare a Greciei semnat de Eurogroup la summitul din aceata vara, precum si din fonduri atrase de la investitori privati.
Quintana nu a fost insa intrebat de jurnalisti ce se va intampla cu acest volum urias de neperformante ale bancilor grecesti si cum le-ar putea afecta pe viitor.
Mai ales ca rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de doar 49,6% dupa finalizarea exercitiului AQR si a testelor de stres, in crestere cu 5,3%, echivalentul a aproximativ 9 miliarde de euro. (vezi tabelul de mai jos)
[1]