www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Profitul sistemului bancar s-a dublat in doua luni: de la 1,2 miliarde lei in iunie a ajuns la 2,3 miliarde lei in august 2015

Autor: Bancherul.ro
2015-10-20 01:22

Profitul sistemului bancar romanesc a ajuns la aproape 2,3 miliarde lei in august, dublu fata de castigul de 1,2 miliarde lei inregistrat la finalul lunii iunie, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la o intalnire cu ambasadorii tarilor straine in Romania.


Dublarea profiturilor bancilor in lunile de vara este cu atat mai spectaculoasa cu cat vine dupa ce Banca Transilvania a inregistrat in trimestrul doi al anului un profit extraordinar, de 2,2 miliarde lei, de pe urma achizitiei Volksbank (vezi aici detalii). Banca din Cluj si-a bugetat pe tot anul un profit brut de 2,227 miliarde lei, cu 1,745 miliarde peste cel din 2014, de doar 505 milioane lei.


La randul sau, BCR, cea mai mare banca romaneasca, a obtinut in primul semestru un profit important, de 603 milioane lei, la nivel de grup si probabil ca a reusit sa-l majoreze in urmatoarele doua luni.


Dublarea profiturilor bancilor in iulie si august s-a datorat cresterii puternice a creditarii, in paralel cu diminuarea provizioanelor pentru credite neperformante, in conditiile in care BNR a obligat sistemul bancar sa-si recunoasca cea mai mare parte a pierderilor la finalul anului trecut, cand sistemul bancar a inregistrat o pierdere record de aproape 4,5 miliarde lei.


Creditele acordate de banci in acest an au crescut atat de mult incat l-au pus pe ganduri pe Mugur Isarescu, care a avertizat public si chiar intr-un comunicat al BNR cu privire la pericolul unei noi euforii a creditarii, in special a celei imobiliare.


Situatia bancilor grecesti


In privinta bancilor grecesti, care se afla in plin proces de restructurare si recapitalizare in Grecia si in Romania, in prezentarea guvernatorului se observa clar bilele mov din dreapta-jos, care arata cat de mult a crescut raportul credite/depozite al bancilor grecesti din Romania in acest an, pe fondul crizei din Grecia.


[1]


Raportul credite/depozite a urcat de la 130% la aproape 160%, ca urmare a retragerilor de depozite din bancile grecesti in timpul crizei din aceasta primavara-vara, cand bancile-mama din Grecia au fost inchise aproape o luna.


Se vede, de asemenea, ca rata creditelor neperformante ale bancilor grecesti s-a mentinut in acest an la niveluri superioare sectorului bancar, a carui tendinta este de scadere, pe fondul scoaterii neperformantelor din bilant (write-off).


In privinta solvabilitatii bancilor grecesti, aceasta este la nivelul sistemului bancar, in jurul a 18%, iar indicatorul de lichiditate este, de asemenea, apropiat de medie, dar sub nivelul acesteia, pe fondul recentei crize din Grecia.


Guvernatorul Isarescu a subliniat in prezentare ca bancile grecesti din Romania nu sunt sucursale ale bancilor straine ci au statut de persoane juridice romane, adica subsidiare, fiind supravegheate de BNR.


Capitalul bancilor grecesti reprezinta 14,3% din totalul sistemului bancar, creditele au o pondere de 12,7% iar depozitele numai 7,7% din totalul depozitelor din bancile romanesti.


Vezi aici prezentarea guvernatorului BNR