www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Creditele neperformante au crescut cu 310 milioane lei, iar numarul restantierilor de la Biroul de Credit s-a majorat cu 1869 de persoane in august

Autor: Bancherul.ro
2015-10-06 00:53

Creditele neperformante (cu intarzieri de peste 90 de zile), se ridicau la 30,231 miliarde lei in luna august, in crestere cu 310 milioane lei fata de nivelul din iulie, de 29,921 miliarde lei, conform datelor publicate de Centrala riscului de credit de la BNR, in care sunt inregistate creditele cu valori de peste 20.000 de lei, reprezentand peste 91% din volumul total de imprumuturi ale sectorului bancar.


Restantele de peste 90 de zile inregistrate de persoanele fizice si raportate de 33 de banci si 24 de IFN-uri la Biroul de Credit au scazut usor in august, cu 10 milioane lei, la un total de 7,9 miliarde lei, la care se adauga creditele aflate in procesul de recuperare (colectare), in valoare de 2,2 miliarde lei, in crestere cu 30 de milioane lei, plus creditele neperformante scoase in afara bilanturilor bancilor, in valoare de 1,1 miliarde lei, in scadere cu 10 milioane de lei fata de luna anterioara.


In total restantele de peste 30 de zile au crescut cu 23 milioane lei, la 11,379 miliarde lei. De asemenea, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile a crescut cu 1869 persoane in august, la 719.235 de persoane, in timp ce numarul restantelor (unele persoane au mai multe credite) s-a majorat cu 9623 la 962.506 restante in total.


In acelasi timp, rata creditelor neperformante a crescut usor, la 12,82% in august, fata de 12,80% in iulie.


Restantele de peste 1 an au crescut cu o jumatate de miliard de lei intr-o singura luna


Bancile au raportat in luna august restante la credite cu intarzieri de peste 1 an in valoare de 27,2 miliarde lei, in crestere cu o jumatate de miliard fata de luna precedenta, cand nivelul acestora se ridica la 26,7 miliarde lei.


Restantele cu intarzieri de peste 1 an reprezinta peste 86% din totalul restantelor inregistate de banci, in valoare de 31,4 miliarde lei in august, in crestere cu 380 de milioane de lei fata de luna precedenta.


Este surprinzator cat de mult au crescut intarzierile de peste 1 an, in conditiile in care restantele din categoria imediat anterioara, cea a intarzierilor intre 6 luni si 1 an, a scazut cu doar 160 de milioane lei, la un total de 2,1 miliarde lei.


[1]


Logic ar fi fost ca restantele din aceasta categorie, care pe masura ce se invechesc le alimenteaza pe cea din categoria urmatoare, cu intarzieri de peste 1 an, sa inregistreze o scadere mult mai mare, apropiata de volumul cu care au avansat restantele cu intarzieri de peste 1 an.


Ramane deci o enigma sursa avansului substantial al restantelor de peste 1 an, singura explicatie plauzibila fiind recunoasterea acestor restante de catre banci in urma unor masuri de reevaluare a portofoliilor de credite.


Write-off


De altfel, BNR deruleaza incepand de anul trecut un amplu proces de reevaluare a garantiilor aferente creditelor si de recunoastere de catre banci a imprumuturilor neperformante, prin provizionarea acestora si scoaterea unora in afara bilanturilor.


Masura a fost apreciata intr-un raport recent al FMI, care a dat BNR drept exemplu pentru solutiile pe care alte tari le-ar putea adopta in vederea rezolvarii problemei nivelului ridicat de credite neperformante.


Procesul de recunoastere a neperformantelor implica si scoaterea unui volum tot mai mare dintre acestea in afara bilanturilor (write-off), fara ca bancile sa-si piarda dreptul de a le recupera de la datornici.


Astfel, volumul de credite scoase in afara bilanturilor a crescut de la doar 200 de milioane lei in aprilie 2014 la 9,1 miliarde lei in august 2015, reprezentand o treime din volumul total de restante, in valoare de 31,4 miliarde lei.