Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a infiintat recent un consiliu consultativ al comunitatii (Community Advisory Council), din care fac parte reprezentantii unor asociatii non-profit care reprezinta comunitatile si consumatorii de produse financiare, precum si profesori universitari, acestia urmand sa ofere conducerii Fed informatii, sfaturi si recomandari cu privire la o serie de probleme si teme de interes relevante pentru banca centrala.
Decizia bancii centrale a SUA poate fi interpretata ca un pas firesc de socializare si imbunatatire a comunicarii si relatiilor cu reprezentantii poporului, in special cei afectati cel mai mult de deciziile bancii centrale si a corporatiilor financiare, dupa ce criza financiara din 2008 a ranit serios atat reputatia bancilor comerciale, cat si a bancilor centrale, ambele fiind facute responsabile nu doar pentru ceea ce s-a intamplat, cat mai ales pentru abuzurile de care au dat dovada in relatia cu clientii.
Ne amintim de produsele financiare toxice folosite de bancile ipotecare ale statului din SUA, dar si de alte mari banci din toata lumea, care au determinat bula imobiliara, urmata de criza financiara raspandita ulterior in toata lumea. Au urmat acuzatiile la adresa bancilor de manipulare a dobanzilor de referinta Libor si Euribor precum si alte practici neortodoxe si ilegale ale bancherilor de a se imbogati, fara prea multe remuscari.
La noi, problema consumatorilor produselor financiare este, poate, printre cele mai actuale si sensibile in prezent, in conditiile in care BNR si-a derogat responsabilitatile cu privire la protectia consumatorilor catre o institutie controlata politic, ANPC, asadar fara o credibilitate deplina, precum si catre instantele de judecata.
BNR, prin guvernatorul Mugur Isarescu, a declarat ca problemele dintre consumatori si banci, in special clauzele abuzive din contractele de credit, trebuie rezolvate de justitie, insa acesta s-a dovedit un teritoriu salbatic, populat de avocati populisti, consumatori violenti, decizii contradictorii ale instantelor si procese nesfarsite.
Nici BNR nici Asociatia Romana a Bancilor sau alta institutie nu au avut intelepciunea, pana acum, sa constituie un organism independent si credibil care sa se ocupe de aceasta problema, care afecteaza serios increderea in banci si in banca centrala, acuzata de multe ori ca ia partea sectorului corporatist in loc sa fie de partea poporului.
Printre membrii consiliului consultativ al comunitatii se afla Catherine Wilson, profesor la University of Nebraska-Lincoln College of Law, presedintele unei asociatii din Texas dedicata comunitatii latino pentru facilitarea accesului la programe de finantare si de investitii in capital, Angela Glover Blackwell, care conduce o fundatie de sprijinire a comunitatii de culoare din SUA, precum si presedintele unei companii de microfinantare din California.
Din consiliul Fed mai fac parte presedintele Oportun, fosta Progreso Financiero, o firma din California care acorda credite hispanicilor care nu sunt doriti de banci, reprezentantul Craft 3, o institutie financiara non-profit din Seattle care acorda credite micilor firme si persoanelor fizice care de asemenea nu se califica pentru un credit bancar, presedintele unei asociatii a insotitorilor si asistentilor persoanelor in varsta si cu dizabilitati, precum si reprezentantii unei asociatii de reabilitare a locuintelor din Florida si alta de consultanta pentru antreprenori din Detroit. (vezi aici detalii)