www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Acum, ca bancile redevin profitabile, vor scadea comisioanele majorate la carduri si conturi?

Autor: Bancherul.ro
2015-09-10 00:24

Dupa ce veniturile din dobanzi au scazut dramatic si costurile cu creditele neperformante au explodat, bancile au fost nevoite sa compenseze cu castiguri mai mari din comisioanele aferente platilor si utilizarii cardurilor.


In ultimul timp insa, competitia pare a se intensifica putin, in ciuda continuarii procesului de fuziuni si achizitii, iar bancile revin pe profit, dupa curatarea portofoliilor de anul trecut, astfel ca par a fi dispuse sa reduca din costurile percepute clientilor.


Tonul il da liderul pietei bancare, BCR, care a anuntat ca va elimina, din 1 octombrie, doua comisioane pentru utilizarea cardurilor: cel de retragere numerar de la ATM-uri, de 0,25% din suma retrasa, minim 50 de bani la fiecare operatiune, precum si cel pentru interogarea soldului, adica pentru a vedea cati bani ai pe card, in prezent 20 de bani pentru fiecare operatiune.


Dupa implementarea acestor masuri, din 1 octombrie, cardurile BCR vor fi cele mai ieftine in comparatie cu celelalte banci mari, pentru utilizarea la propriile bancomate.


In prezent, doar Banca Transilvania, dintre bancile mari, mai practica, pentru un singur tip de card de debit, comision 0 la retragerile de bani de la propriile ATM-uri, insa percepe un comision de 30 de bani pentru consultarea soldului.


BRD, al doilea principal concurent al BCR, percepe un comision de 0,2% din sumele retrase de clienti de la ATM-urile proprii, minim 90 de bani pentru fiecare operatiune, cel mai ridicat tarif dintre bancile importante.


Pana in octombrie 2014, BRD mai incasa 0,5 euro (2,2 lei) pentru fiecare operatiune de consultare a soldului cardului, de departe cel mai ridicat tarif dintre toate bancile, dublu fata de BCR (1 leu), in prezent acest comision fiind 0.


Clientii tuturor bancilor romanesti au retras de la ATM-uri 31,751 miliarde lei in trimestrul doi al acestui an, fata de 29,307 miliarde in primul trimestru din 2015, arata datele BNR.


BCR are o cota de piata de aproximativ 20% din piata tranzactiilor cu cardul, ceea ce inseamna ca de la ATM-urile BCR clientii bancii au retras in jur de 6 miliarde de lei intr-un trimestru, adica aproximativ 2 miliarde de lei lunar.


Din comisionul de 0,25% pentru fiecare retragere de numerar de la bancomate, BCR incaseaza asadar in jur de 5,3 milioane lei lunar, venituri la care renunta in octombrie.


Banca va compensa insa aceasta pierdere prin majorarea comisioanelor pentru retragerea numerarului de la ghisee. (vezi aici detalii)