www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Posta Romana se asociaza cu Nextebank, una dintre cele mai mici banci romanesti, care produce pierderi

Autor: Bancherul.ro
2015-09-07 00:15

Dupa ce in decembrie 2013 Posta Romana anunta demararea negocierilor cu Intesa Sanpaolo Bank pentru oferirea de servicii bancare in oficiile postale, seful companiei de stat, Alexandru Petrescu, anunta acum, dupa aproape doi ani, ca este la finalul negocierilor cu alta banca, si mai mica decat cea italiana, Nextebank, controlata de un fond de investitii (EEAF) condus de Horia Manda (foto). 


Nextebank are pierderi cumulate pe parcursul ultimilor ani de 131 milioane lei. Conform planului de afaceri, banca va continua sa produca pierderi atat in acest an cat si in 2016, urmand a deveni profitabila abia in 2017, dupa ce in 2016 ar urma sa vanda produse si servicii prin intermediul Postei.


“Suntem la finalul negocierilor cu Nextebank. După ce acordul va fi aprobat de conducerea celor două entități, documentul va fi transmis autorităților competente spre analiză. În urma obținerii aprobărilor necesare, estimăm că intermedierea produselor și serviciilor băncii la ghișeele operatorului național de servicii poștale va debuta undeva în primul trimestru al anului viitor. Ne păstrăm convingerea că un astfel de parteneriat, care s-a dovedit a fi unul extrem de profitabil pentru operatorii poștali naționali din Vestul Europei, va reprezenta una dintre sursele sigure de venit pentru Poșta Română”, a declarat Petrescu, citat de Agerpres.


El nu ofera alte detalii cu privire la aceasta tranzactie: de ce s-a renuntat la Intesa si cum a fost aleasa Nextebank, care a fost procedura de selectie si criteriile care au stat la baza acesteia.


Nextebank este pe locul 29 in topul bancilor dupa active, cu o cota de piata de numai 0,3% din piata bancara, fiind detinuta, de anul trecut, de fondul de investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital, condus de Horia Manda (foto).


Acesta a cumparat NexteBank in 30 aprilie 2014 de la MKB Bank Ungaria, iar in acest an banca a preluat si operatiunile Patria Credit IFN, un IFN specializat in credite agricole detinut tot de EEAF.


Horia Manda a incercat, atat in 2014 cat si in acest an, sa preia prin fuziune Banca Carpatica, insa tranzactia a fost respinsa de doua ori de actionarii bancii din Sibiu, controlata de Ilie Carabulea.


Acum, Manda, care este presedintele Consiliului de Administratie al Nextebank, incearca sa dea lovitura prin parteneriatul cu Posta, bazandu-se pe reteaua de unitati a acesteia din toata tara pentru a vinde carduri, credite si alte produse bancare, in conditiile in care banca detine o retea restransa de unitati (doar 23 in toata tara).


Pierderi cumulate de 131 milioane lei la Nextebank


Banca lui Manda are mare nevoie sa-si sporeasca veniturile, in conditiile in care anul trecut a avut pierderi de 22,2 milioane lei, dupa ce in 2013, anul preluarii Nextebank de la MKB, pierderile au fost mult mai mari, de 89 milioane lei.


Pierderile cumulate ale Nextebank din ultimii ani se ridica la 131 milioane lei. In raportul financiar pe 2014, banca mentioneaza ca “in conformitate cu strategia bancii si planul de activitate elaborate pentru perioada 2015-2018, banca va inregistra profit incepand cu anul 2017”.


Nextebank avea la finalul lui 2014 active de 1 miliard de lei, insa numai sub o treime dintre acestea, respectiv 300 milioane lei, sunt credite acordate clientilor, cele mai multe active fiind reprezentate de titluri de stat, in valoare de aproape o jumatate de miliard de lei.


In schimb, Nextebank are depozite de la clienti in valoare de 750 milioane lei.


Capitalul social al bancii este de 268 milioane lei.