www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR a amendat trei directori de banca pentru ca au anulat provizioane pentru credite neperformante, pentru a face profit

Autor: Bancherul.ro
2015-08-23 22:21

Trei sefi ai bancii cipriote Marfin Bank au fost amendati de BNR, printr-un ordin semnat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu cate o amenda de 5.000 de lei, iar directorul de risc a primit avertisment scris, pentru ca au anulat provizioanele constituite anterior pentru riscul de nerambursare a creditelor in cazul a doi clienti.


Cei trei sefi ai Marfin Bank, nenominalizati in ordinele semnate de Georgescu, au fost amendati dupa ce in urma unei analize off-site efectuata la Marfin s-a constatat ca acestia nu au respectat prevederile art.86 lit.b) din Regulamentul BNR nr.5/2013 privind cerintele prudentiale pentru institutiile de credit si art. 101 alin.2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.99/2006, „fapte care nu s-ar fi produs daca cei trei si-ar fi indeplinit atributiile ce le reveneau”.


Mai exact bancherii au „aprobat operatiunile de reluare pe venituri a ajustarilor pentru depreciere calculate pentru doi debitori, desi la momentul aprobarii nu au intervenit evenimente care sa justifice in mod obiectiv imbunatatirea calitatii creditelor acordare acestor societati”, se arata in ordinele semnate de Florin Georgescu.


Ordonanta de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului prevede urmatoarele, la art. 229, aliniatul 1, ca BNR poate aplica urmatoarele sanctiuni bancilor si bancherilor:


    a) avertisment scris;
    b) avertisment public prin care se indică persoana fizică, instituţia de credit, societatea financiară holding sau societatea financiară holding mixtă responsabilă şi fapta săvârşită;
    c) amendă aplicabilă persoanei juridice, până la 10% din valoarea totală netă a cifrei de afaceri realizată în exerciţiul financiar precedent, care include venitul brut constând din dobânzile de încasat şi alte venituri similare, venituri din acţiuni şi alte titluri cu randament variabil sau fix, precum şi comisioanele ori taxele de încasat aşa cum sunt prevăzute la art. 316 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013; în cazul în care persoana juridică are calitatea de filială a unei societăţi-mamă, venitul brut relevant este cel rezultat din situaţiile financiare consolidate ale societăţii-mamă de cel mai înalt rang, din exerciţiul financiar precedent;
    d) amendă aplicabilă persoanei fizice, până la echivalentul în lei a 5 milioane de euro la cursul de schimb din 17 iulie 2013;


In Regulamentul BNR nr.5/2013 privind cerintele prudentiale pentru institutiile de credit, la art. 86, litera b, se prevad urmatoarele:


- În ceea ce priveşte riscul de credit şi riscul de contrapartidă, instituţiile de credit trebuie să dispună de sisteme eficiente pentru gestionarea şi monitorizarea permanentă a diferitelor portofolii purtătoare de risc de credit şi a diferitelor expuneri ale instituţiilor, inclusiv pentru identificarea şi gestionarea creditelor-problemă şi pentru efectuarea ajustărilor de valoare şi constituirea unor provizioane adecvate.


Art. 101 alin.2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.99/2006 spune ca „instituţiile de credit trebuie să îşi organizeze întreaga activitate în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente şi sănătoase, cu cerinţele legii, ale Regulamentului (UE) nr. 575/2013 şi ale reglementărilor emise în aplicarea acestora."


Directorul de risc al Marfin Bank a primint avertisment conform articolului 40, aliniatul 5 din Regulamentul nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, care prevede urmatoarele: „În ceea ce priveşte implicarea funcţiei de administrare a riscurilor în procesul decizional, aceasta trebuie să asigure că aspectele privind riscurile sunt luate în considerare în mod corespunzător. Cu toate acestea, unităţile operaţionale şi funcţiile-suport şi, în ultimă instanţă, organul de conducere trebuie să rămână responsabile pentru deciziile luate. „


In ordinul BNR se precizeaza ca avertismentul a fost acordat „avand in vedere lipsa formularii unei opinii de catre functia de administrare a riscurilor, cu privire la riscul aferent operatiunilor de reluare pe venituri a ajustarilor pentru depreciere calculate pentru cei doi clienti.


Marfin Bank si-a redus provizioanele de la 269 milioane la doar 9,2 milioane lei


Marfin Bank a avut in 2014 o pierdere de 47 milioane euro, in crestere cu 186% fata de anul precedent, din cauza intregistrarii unui volum ridicat de provizioane, ca urmare a recomandarilor BNR, precizeaza banca in raportul anual.


Provizioanele s-au ridicat la 269 milioane lei, aferente unui volum total de credite de 1,213 miliarde lei, dintre care cea mai mare parte (72%), respectiv 876 milioane lei sunt finantari pentru firme si 336 milioane lei sunt credite pentru persoane fizice.


Conform raportului bancii aferent primului trimestru din acest an, volumul de credite s-a mentinut neschimbat, la 1,2 miliarde lei, insa provizioanele au scazut substantial, de la 269 milioane la doar 9,2 milioane lei, astfel ca Marfin Bank a raportat un profit de 52,2 milioane lei in primul trimestru din 2015.


Sanctiunea BNR a fost data in aprilie, ceea ce inseamna ca banca centrala a descoperit problemele in constituirea provizioanelor aferente primului trimestru.


O alta banca, OTP Bank, a fost sanctionata cu avertisment scris pentru „nerespectare prevederilor Regulamentului (UE) nr. 680/2014 de stabilire a unor standarde tehnice de punere in aplicare cu privire la raportarea in scopuri de supraveghere a institutiilor in conformitate cu Regulamentul (UE) nr.575/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, ca urmare a netransmiterii la BNR, la termen, a Raportarii cu privire la cerinta de acoperire a necesarului de lichiditate pe baza consolidata aferenta datei de referinta 31.01.2015.


Bancile au dreptul sa conteste sanctiunile la Consiliul de administratie al BNR, in termen de 15 zile.