Utilizatorii serviciilor de online banking din România sunt, în ultimele zile, ținta exclusivă a unui nou val de mesaje spam trimise de către Dridex, un nou troian bancar care fură datele de autentificare ale persoanelor, clienți a două bănci autohtone, atenționează specialiștii Bitdefender, într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit specialiștilor, Dridex este un virus relativ nou, evoluat din malware-ul Cridex, care, la rândul său, este succesorul cunoscutului troian Zeus.
Troianul Dridex este momentan configurat să atace două bănci românești. Astfel, pentru a captura datele de autentificare, acesta folosește diferite module: pentru banca care folosește tastatura virtuală la introducerea parolei, troianul face capturi de ecran la fiecare click de mouse, iar pentru cealaltă bancă, Troianul folosește un modul care injectează cod în pagina de autentificare.
'Virusul se propagă fie printr-un fișier executabil atașat la mesaje spam, fie prin link-uri care descarcă automat virusul odată ce sunt accesate.
Noua campanie folosește fișiere Word și Excel care includ cod de tip macro. Acestea instalează un downloader generic pentru a descărca și executa Dridex. Mesajele par să fie trimise, în perioada 10-17 august 2015, de la companii românești și pretind să conțină documente financiare importante pentru utilizator. Dacă utilizatorul deschide fișierul Word și activează funcționalitatea macro (dezactivată automat de programul Word pentru a evita riscurile de securitate), aplicația Word va lansa automat procesul de descărcare a virusului. Troianul Dridex e un fișier DLL care se injectează în procesul explorer.exe, de unde va monitoriza activitatea bancară și de navigare a utilizatorului, indiferent de browserul folosit: Firefox, Google Chrome sau Internet Explorer', notează Bitdefender.
Specialiștii atrag atenția că Dridex este greu de identificat pe un calculator deja infectat.
'Pentru a rămâne nedepistat, virusul se adaugă la programele care pornesc odată cu sistemul de operare doar înaintea închiderii calculatorului. După ce PC-ul este repornit, virusul se elimină din lista de programe ce pornesc automat, ceea ce îl face aproape invizibil. În cazul unei pene de curent sau închiderii bruște a calculatorului, virusul nu se va mai putea executa, deoarece nu se află în lista de aplicații care trebuie repornite', precizează sursa citată.
Pentru a preveni infecția, Bitdefender le recomandă utilizatorilor să folosească o soluție de securitate performantă și actualizată la zi și să evite să dea click pe linkuri provenite din emailuri de la expeditori necunoscuți. Dacă suspectează că sunt infectați, utilizatorii pot încerca apăsarea butonul de restart pentru a opri derularea acestuia la repornirea PC-ului. De asemenea, este bine ca aceștia să notifice instituția bancară la care au cont și să-și schimbe datele de autentificare în cel mai scurt timp posibil.