www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



FMI se alatura criticilor Codului Fiscal: Romania a avut un ciclu nefericit de stimulare excesiva, urmat de vremuri grele. Sa nu-l repetam!

Autor: Bancherul.ro
2015-08-04 21:24

Presiunea asupra Parlamentului si Guvernului de a schimba noul Cod Fiscal este in crestere, dupa ce reprezentantii FMI in Romania au publicat un comentariu in care subliniaza ca fondul nu este impotriva reducerilor de taxe, insa acestea trebuie facute gradual si in paralel cu alte masuri, precum o mai buna colectare a impozitelor si stimularea investitiilor, nu a consumului, care creste deja suficient.


Opinia FMI este identica cu cele exprimate initial de Consiliul Fiscal iar ulterior de Comisia Europeana si de BNR, pozitii care l-au determinat pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa retrimita la Parlament spre reexaminare proiectul Codului Fiscal, motivand ca reducerile masive de taxe prevazute in acesta, in special diminuarea cotei de TVA de la 24% la 19%, ar afecta macrostabilitatea tarii.


Romania are nevoie de taxe mai mici, dar la momentul potrivit


Sefa misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter, si Guillermo Tolosa (foto), reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, apreciaza ca Romania are nevoie de taxe mai mici, insa cele prevazute in noul Cod Fiscal sunt prea mari, de aceea trebuie redimensionate, astfel incat tara noastra sa-si poata conserva indicatorii macro-economici solizi pe care a reusit sa-i realizeze in ultimii ani de dupa criza.


“Reanalizarea Codului Fiscal în Parlament reprezintă o oportunitate de precizare a priorităţilor fiscale pe termen mediu, de evaluare realistă a dimensiunii spaţiului fiscal şi a vitezei cu care acesta poate fi generat, şi de redimensionare în consecinţă a reducerilor de impozite şi taxe propuse”, se arata in comentariul celor doi oficiali FMI.


“Nu încercăm să spunem că România nu ar putea să beneficieze de pe urma unor impozite şi taxe mai scăzute. Pentru a crea însă spaţiul fiscal necesar unor reduceri prudente de impozite şi taxe sunt necesare acţiuni mai concrete, mai mult timp şi o strânsă coordonare între toate ministerele de linie şi ANAF, în mod deosebit: (i) o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor, (ii) cheltuirea mai eficientă a banilor publici, şi (iii) deplasarea dinspre investiţiile finanţate de la buget către proiectele finanţate din fonduri UE”, mai spun cei doi oficiali FMI.


“Măsurile de stimulare fiscală trebuie aplicate la momentul potrivit. Deşi situaţia economică este încă foarte dificilă pentru mulţi români, ţara are un ritm rapid de creştere în prezent, iar salariile au crescut în acest an cu peste 7 procente.


Nu este evident faptul că o stimulare fiscală suplimentară ar fi de dorit la acest moment, dacă ea trebuie finanţată printr-o datorie mai mare. Austeritatea va deveni în mod inevitabil necesară atunci când finanţarea ieftină şi abundentă va înceta şi datoria va atinge niveluri mai mari.


România a trecut deja în ultimul deceniu printr-un astfel de ciclu nefericit de stimulare excesivă în vremuri bune şi de austeritate strictă în vremuri grele. El nu ar trebui să fie repetat”, mai arata cei doi reprezentanti ai FMI.


Vezi aici comentariul integral al oficialilor FMI