Subsidiara din Romania a uneia dintre cele mai mari banci italienesti, Intesa Sanpaolo Bank, isi continua somnul de voie pe piata bancara romaneasca, nereusind sa razbeasca nici macar printre cele mai mici institutii de credit locale, in ciuda prestigiului bancii-mama.
La jumatatea acestui an, volumul de credite din portofoliul Intesa a scazut la echivalentul a 700 milioane euro, fata de cele 800 milioane euro din iunie 2014 (nivel neschimbat din 2010), in timp ce depozitele s-au diminuat cu aceeasi pondere, de la 700 la 600 milioane euro.
Banca a reusit insa sa-si reduca substantial costul riscului de credit (provizioanele pentru credite neperformante), de la 197 puncte de baza in iunie 2014 la doar 12 puncte in acest an, consecinta fiind o crestere a profitului brut de la 1 la 7 milioane euro, cu toate ca profitul operational a ramas neschimbat, la 8 milioane euro.
La finalul lui 2014 insa, Intesa a acumulat pierderi importante, de 25 milioane euro, intrucat costul riscului a urcat ametitor, la 4,67%.
In 2013, banca a raportat pierderi si mai mari, de 37 milioane euro, dupa alti trei ani cu rezultate negative: pierderi de 25 milioane euro in 2012, de 33 milioane euro in 2011 si de 10 milioane euro in 2010.
Intesa are de recuperat asadar pierderi importante, de 130 de milioane de euro,acumulate in ultimii 5 ani, ceea ce pare greu de realizat intr-o perioada scurta.
[1]
Banca italiana a raportat active de 1,1 miliarde euro la finalul lunii iunie 2015, nivel neschimbat fata de anul trecut, precum si fata de ultimii 5 ani, ceea ce o plaseaza pe locul 18 in topul celor 39 de banci romanesti, cu o cota de piata de 1,2%.
Strategia italienilor in Romania ramane in ceata, asa cum este de altfel si activitatea lor publica, cel putin in privinta comunicarii.
Anul trecut, Intesa anunta un parteneriat cu Posta Romana, care i-ar fi impulsionat activitatea in tara noastra, dupa cum au declarat oficialii bancii, afacere care nu s-a concretizat insa, din cauze misterioase.
In acelasi timp, grupul anunta la Milano ca are in vedere repozitionarea prezentei in mai multe tari in care nu ocupa o pozitie strategica, printre care si Romania, cu alte cuvinte o posibila vanzare a bancii locale, plan ce ar putea fi repus pe tapet in acest an, dupa ce banca si-a recunoscut pierderile anul trecut iar acum pare a se indrepta spre un profit sustenabil.
Asta, fireste, in cazul in care banca nu are in vedere o crestere a afacerii in Romania. Am intrebat reprezentantii bancii care sunt planurile pentru acest an, insa ni s-a raspuns ca informatiile nu sunt disponibile in acest moment. Nici nu ne asteptam la altceva.