Prima decizie in procesele tip class-action (care se aplica tuturor clientilor unei banci) initiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva mai multor banci, in vederea eliminarii clauzelor abuzive din contractele de credit, a fost castigat, in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, de catre ANPC, impotriva OTP Bank. O decizie definitiva urmeaza a fi pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.
Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis ca fiind abuzive prevederile din unele contracte de credit ale OTP Bank din 2008, conform carora banca poate sa modifice unilateral dobanda la creditele ipotecare si de nevoi personale cu ipoteca, "in conformitate cu politica bancii" si nu in functie de indici obiectivi ai pietei, precum ROBOR, EURIBOR sau LIBOR.
"Obligă pârâta OTP BANK SA la modificarea tuturor contractelor de adeziune în curs de executare ce conţin aceste clauze, prin eliminarea clauzelor abuzive. Respinge cererea de obligare a pârâtei OTP BANK SA la restituirea sumelor de bani încasate în baza acestor clauze abuzive, ca inadmisibilă. Aplică pârâtei OTP BANK SA sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 700 lei", se arata in decizia instantei.
ANPC a initiat in acest an procese tip class-action impotriva mai multor banci in vederea eliminarii dobanzilor ce pot fi modificate unilateral de acestea, cu toate ca in 2010, ANPC a emis o lege (OUG 50) in care interzice bancilor sa practice alte tipuri de dobanzi decat cele care se modifica in functie de indicii pietei, impunand modificarea tuturor contractelor de credit, prin acte aditionale, conform noilor dispozitii legale.
Problemele nu s-au rezolvat insa, in conditiile in care unele banci au mentinut clauzele abuzive in contracte sau au majorat costurile creditelor, conform noilor formule legale (marja fixa plus indice de referinta), prin cresterea marjei fixe, fapt care a starnit prostele clientilor si ulterior declansarea de procese in justitie, initiate atat de avocatii clientilor, cat si de ANPC.
"Decizia în procesul ANPC versus OTP Bank nu este una definitivă, motiv pentru care nu ne putem pronunța decât după ce vom vedea hotărârea redactată", a anuntat OTP Bank.
Marius Dunca, presedintele ANPC, a declarat, citat de Agerpres: "Este vorba de credite de nevoi personale garantat cu ipotecă și credit ipotecar. O clauză stipulează că pentru creditul acordat clientul datorează și va plăti băncii o rată de dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii. Banca își rezervă dreptul să revizuiască periodic dobânda în funcție de evoluția indicatorilor de referință pentru fiecare valută, EURIBOR, LIBOR și ROBOR. Adică banca își permite să modifice dobânda fără să anunțe consumatorul sau clientul. Cealaltă clauză: dobânda este variabilă în conformitate cu politica băncii. Dobânda poate fi modificată în mod unilateral de către bancă luând în considerare valoarea dobânzii de referință pentru fiecare valută EURIBOR, LIBOR și ROBOR".
ANPC a initiat procese tip class-action impotriva mai multor banci, printre care BCR, Raiffeisen Bank, Bancpost, Alpha Bank, ING, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Volksbank, Banca Romaneasca.