www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Firmele de asigurari pot face fata despagubirilor chiar si in cazul unui cutrem ca cel din 1977, potrivit UNSAR

Autor: Bancherul.ro
2015-07-23 13:00

Industria asigurărilor din România "poate face față cu succes și fără probleme" obligațiilor de plată în cazul unui eveniment catastrofal, a declarat Remi Vrignaud (foto), președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și CEO Allianz-Țiriac Asigurări, ca răspuns la rezultatul testului de stres prezentat în 16 iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).


"Capacitatea de despăgubire disponibilă membrilor UNSAR, prin protecțiile de reasigurare cumpărate pentru 2015, se ridică la peste 1,45 miliarde euro, cu aproape 60% peste simularea efectelor unui cutremur precum cel din 1977", susține președintele UNSAR, citat de Agerpres.


Un exercițiu cuprinzător de evaluare a activelor si pasivelor firmelor de asigurari din Romania si testele de stres realizate de ASF sub coordonarea reprezentantilor Comisiei Europene (CE) şi Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) a relevat ca, la nivel individual, numai ING, o societate de asigurări de viață, a înregistrat, ulterior testării la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, în timp ce ALLIANZ a înregistrat o valoarea pozitivă a ratei SCR, dar sub 100%. (vezi aici detalii)


"Capacitatea de despăgubire disponibilă membrilor UNSAR, prin protecțiile de reasigurare cumpărate — CAT XL pentru 2015, se ridică la peste 1,45 miliarde de euro, cu aproape 60% peste simularea efectelor unui cutremur precum cel din 1977 pentru proprietățile asigurate astăzi în România, estimată la 909 milioane de euro, conform analizei realizată de AON Benfield, cel mai mare broker de reasigurare din lume, recunoscut ca expert în plasamentul riscurilor catastrofale", a menționat președintele UNSAR.


Potrivit acestuia, "chiar și într-un scenariu de severitate dusă la extrem — care, repetăm, combină apariția unei catastrofe de tip cutremur major cu incapacitatea de plată a reasigurătorilor, fără a ține cont de ratingurile acestora — atenție, toți în același timp — cu inflația daunelor și creșterea pretențiilor pentru sume aflate în litigiu—, cei mai mulți dintre asigurători vor fi în măsură să plătească daunele asumate, cu prețul diminuării ratei de solvabilitate".


"În ipoteza improbabilă dată de scenariile extreme luate în calcul — faptul că marja de solvabilitate este afectată, nu echivalează cu a nu putea plăti obligațiile de despăgubire. De altfel, situații în care cerința de capital de solvabilitate a scăzut sub nivelul cerut de regimul Solvabilitate II pot apărea și pentru scenarii mult mai puțin severe, situații ce s-au înregistrat și în cazul altor teste de stres realizate în țări cu economii mature. Acest lucru nu înseamnă că respectivele societăți nu sunt în măsură să-și respecte obligațiile", a mai spus Remi Vrignaud.


Acesta a subliniat că UNSAR consideră neconformă cu realitatea afirmația cum că "nici un asigurător (mai puțin o companie care practică exclusiv asigurări de viață) nu ar fi putut să plătească despăgubirile în caz de cutremur major".


Președintele UNSAR susține că societățile de asigurare membre UNSAR care, de evaluare a activelor și pasivelor (BSR — Balance Sheet Review), au îndeplinit cerințele minime de solvabilitate, respectă toate normele în vigoare, inclusiv norma 12/2012 privind autorizarea și desfășurarea activității de subscriere și cedare în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală), astfel încât au capacitatea de a-și onora în orice moment obligațiile față de asigurați.


"Se poate observa că, doar prin respectarea normelor în vigoare, resursele financiare ale asigurătorilor sunt realizate având în vedere posibilitatea producerii unui risc de cutremur cu o magnitudine cel puțin de dimensiunea celui din 1977", a mai spus Remi Vrignaud.


Acesta a adăugat că, "dincolo de eventuale vulnerabilități punctuale", cele mai multe dintre ele cunoscute și înainte de publicarea rezultatelor la testul de stres, sistemul asigurărilor private din România este unul funcțional și poate face față obligațiilor de plată asumate aferente expunerilor la riscuri catastrofice severe.


"UNSAR consideră că realizarea unui astfel de test de stres este un exercițiu util, deoarece dovedește încă o dată că riscul de cutremur este unul dintre riscurile virulente care pot afecta atât asigurații cât și asigurătorii", a mai spus Remi Vrignaud.


UNSAR reprezintă 26 de companii de profil, care dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.