Parlamentul grec a adoptat in aceasta noapte planul de reforme impus de troika pentru acordarea unei noi finantari de pana la 86 de miliarde de euro necesara pentru salvarea tarii de la faliment si evitarea iesirii din zona euro, care ar fi aruncat tara in criza si ar fi avut repercursiuni negative puternice asupra economiei europene.
In favoarea planului au votat 229 de parlamentari din totalul de 300, au existat 64 de voturi impotriva si 6 abtineri.
Planul de reforme acceptat de greci, descris de unii parlamentari drept un “genocid social”, include reduceri de pensii, majorarea TVA-ului, reducerea cheltuielilor publice si un amplu plan de privatizari, prin constituirea unui fond cu active ale statului ce urmeaza a fi vandute, in valoare de 50 de miliarde de euro.
Toate aceste masuri sunt necesare pentru ajustarea bugetului public, astfel incat Grecia sa-si poata rambursa volumul urias de imprumuturi primite anterior de la finantatorii internationali.
Premierul grec Alexis Tsipras a declarat in Parlament, inainea votului, ca nu este de acord cu planul impus de troika, dar este nevoit sa-l accepte intrucat este singura solutie pentru a se evita intrarea tarii intr-un colaps financiar.
Aprobarea planului de reforme in Parlament ar putea determina astazi Banca Centrala Europeana (BCE) sa majoreze linia de finantare de urgenta pentru bancile grecesti, inchise in urma cu doua saptamani.
De asemenea, Grecia ar putea primi rapid un credit punte în valoare de șapte miliarde de euro, pentru a acoperi necesitățile de finanțare ale țării în iulie, utilizând Mecanismul European de Stabilitate Financiară (EFSM), conform deciziei adoptate ieri de Comisia Europeana.
Semnarea unui nou acord de finantare pentru Grecia este asteptat a se semna la finalul lunii, dupa ce acesta va fi aprobat si de parlamentele unor tari europene, precum Germania, Austria sau Olanda.