Inrautatirea situatiei bancilor grecesti, inchise de doua saptamani, precum si conditiile impuse de autoritatile europene pentru incheierea unui nou acord pentru salvarea Greciei de la faliment ar putea determina autoritatile din Atena sa accelereze procesul de vanzare a subsidiarelor bancilor straine, pentru a face rost de banii necesari in vederea achitarii datoriilor.
Piraeus Bank Romania a fost scoasa deja la vanzare, conform ultimelor informatii publicate inainte de izbucnirea crizei, iar despre celelalte trei institutii de credit cu capital grecesc – Alpha Bank, Bancpost si Banca Romaneasca – se discuta inca de la precedenta criza din 2012 despre posibile fuziuni sau achizitii, dupa ce autoritatile europene le-a impus sa urmeze un plan de restructurare si de reducere a expunerilor, plan care se pare ca a ramas in urma, la fel ca restul reformelor economiei grecesti.
Acum, soarta bancilor grecesti pare pecetluita, in conditiile in care bancile-mama vor fi din nou salvate de autoritatile europene prin recapitalizare, ele fiind deja sub controlul statului, cu exceptia Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, ceea ce inseamna ca subsidiarele din strainatate ar putea fi scoase rapid la vanzare, pentru a acoperi o parte din pagube.
Conform acordului incheiat duminica noaptea de Grecia cu autoritatile europene, bancile grecesti vor fi recapitalizate cu 25 miliarde de euro din pachetul de finantare, suma ce va fi rambursata dintr-un fond in valoare de 50 de miliarde de euro care va cuprinde activele statului ce urmeaza a fi privatizate, fond din care vor face parte si cele patru mari banci, prezente si in Romania.
Cu alte cuvinte, cele patru banci, fiind de importanta sistemica, trebuie mai intai salvate prin recapitalizate, dupa care se va incerca vinderea acestora. Dar cum este putin probabil ca cineva sa vrea sa cumpere bancile grecesti in aceasta perioada de criza, o solutie viabila ar fi ca macar subsidiarele acestora din strainatate, in special cele profitabile, sa fie scoase la vanzare.
Problema este ca nici subsidiarele bancilor grecesti din Romania nu o duc foarte bine, unele dintre ele fiind pe pierderi de cativa ani.
Alpha Bank Romania, cea mai mare banca greceasca din Romania, a inregistrat la finalul primului trimestru din acest an o pierdere de 6,5 milioane euro, dupa pierderi de 58,4 milioane euro inregistrate la finalul anului precedent.
Banca Romaneasca a avut in aceeasi perioada o pierdere de 1,7 milioane euro, in timp ce Bancpost a reusit un profit net de 2,3 milioane euro in primul trimestru din acest an, dupa pierderi de 48,7 milioane euro in ultimele trei luni din 2014. Grupul EFG Eurobank, din care face parte Bancpost, are insa in Romania o rata a creditelor neperformante foarte ridicata, de 31,8%, Bancpost avand o rata de neperformanta mai mica, de 16,3%, media sistemului bancar fiind de de 13%.
Piraeus Bank nu si-a dezvaluit rezultatele din primul trimestru, insa in iunie a luat decizia de a-si majora capitalul prin conversia in actiuni a imprumutului subordonat de 24 milioane euro de la banca-mama.