Banca Comerciala Carpatica anunta ca a primit o scrisoare de intentie de la fondul de investitii american J.C. Flowers de a subscrie integral in majorarea de capital aprobata de actionarii bancii, in valoare de 110 milioane lei, precum si de a cumpara actiunile detinute de actionarul principal al bancii, Ilie Carabulea.
Actiunile bancii (BCC) listate la BVB au crescut in aceasta dimineata cu peste 7%, dupa publicarea acestui anunt.
“In perioada urmatoare, Carpatica va intra intr-un proces de analiza-diagnostic de confirmare (confirmatory due diligence) desfasurat de catre J.C. Flowers si consultantii sai. In cazul finalizarii tranzactiei, Carpatica va beneficia de un actionariat puternic, cu o vasta expertiza in sectorul financiar-bancar. In acelasi timp, capitalul atras va asigura bancii capitalizarea necesara pentru dezvoltarea viitoare”, se arata intr-un anunt al bancii trimis BVB.
Banca din Sibiu mai mentioneaza ca in data de 8 iulie 2015, conducerea executiva a bancii a fost informata cu privire la incheierea unui memorandum de intelegere intre J.C. Flowers si mai multi actionari minoritari care actioneaza concertat, impreuna cu Ilie Carabulea, actionarul principal al bancii, privind preluarea actiunilor detinute de acestia sau sa nu-si exercite drepturile de preferinta cu privire la majorarea de capital.
Actionarii Carpatica au respins recent in cadrul unei AGA oferta de fuziune venita din partea Nextebank, tranzactie sustinuta de BNR.
In aceste conditii, ramane de vazut daca majorarea de capital a fondului de investitii american va fi aprobata de banca centrala.
Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, spunea anul trecut despre J.C. Flowers ca "este vorba de un fond de investitii foarte puternic, ceea ce ar fi un avantaj pentru banca".
Carpatica se afla de la inceputul lui 2014 intr-un proces nesfarsit de a-si gasi un actionar strategic, dupa ce Ilie Carabulea a fost arestat in ianuarie 2015 pentru fapte de coruptie in cazul firmei de asigurari Carpatica Asig.
Banca a cautat investitori strategici si a incercat o fuziune cu Nextebank, esuata insa de mai multe ori.
Intre timp, banca a suferit pierderi importante, anul trecut, de 45 milioane euro, din cauza provizioanelor pentru credite neperformante, astfel ca a fost nevoita sa-si diminueze capitalul cu 65%, echivalentul a 204 milioane lei.
Aceasta devalorizare a bancii se pare ca a determinat fondul de investitii american sa fie atras de pretul ce trebuie sa-l plateasca pentru a deveni actionarul majoritar al bancii din Sibiu.