www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Efectele deprecierii leului: Restantele la creditele in valuta au crescut de trei ori mai repede decat la cele in lei

Autor: Bancherul.ro
2008-11-05 18:43
Soldul creditelor restante īn valută a urcat īn septembrie de trei ori mai rapid decāt la lei. Creşterea restanţelor la creditele īn valută a fost īn septembrie de 23%, īn timp ce avansul obligaţiilor neachitate la timp īn lei a fost de 8,21%. Restanţele totale au reprezentat 1,1% din valoarea īmprumuturilor acordate, potrivit datelor BNR.

Una dintre cauzele cresterii restantelor la creditele in valuta este deprecierea importanta a leului in raport cu euro. Īn luna septembrie, cursul mediu al leului a fost de 3,6254, īn urcare cu 2,8% faţă de media lunii august de 3,5268, conform datelor BNR. La aceasta, s-a adaugat si tendinta de majorare a dobanzilor la creditele in valuta in derulare, in urma intensificarii crizei financiare mondiale.

Totalul īmprumuturilor, atāt īn lei, cāt şi īn valută a avansat īn septembrie cu 5,7%, de la 184,54 miliarde lei la 195,157 miliarde lei, īn timp ce soldul restanţelor a urcat cu aproape 12%, de la 1,92 miliarde lei la 2,15 miliarde lei.

Soldul creditelor īn lei a fost de 85,46 miliarde de lei la 30 septembrie, īn urcare cu 2,14% faţă cel de la finele lunii august. Creditele īn valută au continuat să se extindă, īnregistrānd īn septembrie un avans de 8,73% faţă de soldul de la finele lui august, de 100,88 miliarde lei.

Īn topul celor mai mari restanţe se situează Bucureştiul, urmat de judeţele Braşov şi Bihor, care concentrează aproape 35% din soldul obligaţiilor īn lei neachitate la timp şi peste 50% din cele īn valută.

Majoritatea creditelor īn lei au fost angajate de către firme, īn timp ce populaţia a contractat cea mai mare parte din īmprumuturile īn valută. Creditele pentru consum reprezintă 92% din totalul īmprumuturilor īn lei acordate populaţiei şi 61,8% din soldul īn valută.