- BCE nu a majorat linia de finantare de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti, ale caror lichiditati sunt pe sfarsite, decizand sa o mentina la nivelul din 26 iunie, de 89 miliarde euro.
In acelasi timp, BCE a diminuat si valoarea garantiilor aduse de bancile grecesti pentru obtinerea finantarii de urgenta, in principal titluri emise de statul grec, intrucat acestea sunt afectate de situatia financiara a Greciei, precizeaza BCE intr-un comunicat.
- "Usa ramane deschisa pentru noi negocieri cu Grecia", au declarat presedintele Frantei, Francois Hollande, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Dupa o intalnire la Paris, cei doi lideri europeni i-au cerut premierului grec Alexis Tsipras sa vina rapid cu propuneri "serioase".
"Spunem foarte clar ca usa pentru discutii ramane deschisa iar meeting-ul liderilor zonei euro de maine trebuie inteles in acest sens. Dar in acelasi timp, spunem ca cerintele pentru initierea negocierilor privind un program concret al ESM (Mecanismul European de Stabilitate) nu se intrunesc in acest moment", a avertizat Merkel, citata de Reuters.
- Casa Alba spune ca Grecia si Europa ar trebui sa ajunga la un compromis privind criza datoriilor si sa permita Greciei sa ramana in zona euro.
- Fitch: "Un acord intre Grecia si troika este posibil, dar timpul este scurt, iar riscul unor greseli politice sau a esecului unei noi intelegeri sunt ridicate".
- Bancile din Grecia vor ramane inchise si marti si miercuri, iar retragerile de bani de la ATM-uri vor fi limitate la 60 de euro zilnic, a declarat Louka Katseli, seful asociatiei bancilor din Grecia, dupa o intalnire cu ministrul Finantelor si cu presedintii bancilor.
- Dupa ce Antonis Samaras, liderul partidului de opozitie conservator din Grecia, Noua Democratie, a demisionat astazi, el fiind pentru acceptarea conditiilor creditorilor internationali, toate partidele din Grecia au ajuns astazi la un consens si au decis astazi sa-l sprijine pe Tsipras, in scopul gasirii unei "solutii viabile din punct de vedere social si economic".
- Euclid Tsakalotos, care a fost pana acum principalul negociator grec al acordului cu troika, a fost numit noul ministru de Finante al Greciei, in locul lui Varoufakis, care a demisionat in aceasta dimineata cu scopul de a facilita noile negocieri de maine, la summit-ul Eurogroup-ului.
- Tinerii din Grecia au fost cei care au votat "Oxi", impotriva austeritatii impuse de troika. Pensionarii au votat "Nai". Iata distributia voturilor in functie de varsta: 18-24: 85%; 25-34: 72.3%; 35-44: 67.4%; 45-54: 69.2%; 55-64: 59.4%; 65+: 44.9%
- Pretul petrolului american a scazut puternic astazi, cu 5%, dupa referendumul din Grecia, pretul unui baril de petrol ieftinindu-se cu 2,61 dolari, la 54,32 dolari.
- Christine Lagarde, sefa FMI, intinde o mana de ajutor Greciei: "Monitorizam situatia din Grecia cu atentie si suntem pregatiti sa ajutam Grecia daca ni se cere", a anuntat ea intr-un comunicat.
- Pietele financiare din Europa si America abia daca au tresarit dupa ce grecii au respins planurile de austeritate impuse de troika, un semn ca investitorii considera criza financiara din aceasta tara ca fiind izolata, transmite Bloomberg.
- Moneda euro s-a depreciat astazi cu mai putin de 1%, indicele bursei americane Standard & Poor’s 500 a scazut cu 0,4%, in timp ce Stoxx Europe 600 Index a pierdut 0,9 procente.
- Bancile din Grecia vor ramane inchise si in urmatoarele zile; Nowotny, seful bancii centrale a Austriei, membru in conducerea BCE, spune ca bancile nu pot ramane inchise la nesfarsit.
- Tsipras, premierul Greciei, s-a inteles la telefon cu cancelarul german Merkel sa prezinte propuneri pentru un nou acord de finantare la summit-ul Eurogroup-ului de marti.
- Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogroup: "Rezultatul referendumului din Grecia este foarte regretabil pentru viitorul tarii. Pentru insanatosirea economiei Greciei, reformele si adoptarea unor masuri dificile sunt inevitabile. Vom astepta acum decizia autoritatilor grecesti. Eurogroup-ul va discuta situatia marti, 7 iulie".
- Cursul valutar aproape ca nu a reactionat astazi dupa votul de la referendumul de ieri din Grecia: cursul leu/euro anuntat de BNR a fost de 4,4854 lei/1 euro, cu doar 0,08% mai slab fata de cel de vineri, de 4,4819 lei/euro.
- Analistii Erste Bank apreciaza ca bancile centrale din Estul Europei, inclusiv BNR, dispun de suficiente rezerve valutare pentru a interveni pe piata valutara in cazul deprecierii monedelor nationale in urma adancirii crizei din Grecia.
"Rezervele valutare ale BNR erau de 30,1 miliarde euro in iunie, echivalentul a peste 6 luni de importuri de bunuri si servicii, oferind astfel bancii centrale suficienta marja de manevra pentru a apara leul, daca situatia din piata o va cere", se arata intr-un raport al Erste Bank.
- Analistii ING Bank Romania spun intr-un raport ca este posibila o interventie a BNR atunci cand cursul ajunge la 4,5 lei pentru 1 euro.
- Deocamdata, cursul leu/euro se tranzactioneaza in jurul valorii de vineri, de 4,8 lei/1 euro, neparand afectat de criza din Grecia.
- Nici dobanzile pietei interbancare nu au reactionat astazi: ROBOR overnight a fost cotat de BNR la 0,61%, fata de 0,59% vineri, ROBOR la o saptamana a ramas neschimbat la 0,70% iar ROBOR la 1 luna a scazut de la 1,01% vineri la 1% astazi.
- Analistii ING: O victorie "Pyrrhica" a lui Tsipras la referendum. Pyrrhus, regele din Epirus, a invins oastea romana la Asculum in anul 280 IdC, dar trupele sale au suferit pierderi atat de mari, incat nu au mai reusit sa continue batalia si sa atace Roma, ceea ce l-a facut pe rege sa remarce ca "inca o astfel de victorie si suntem infranti".
Oastea lui Tsipras a pierdut primul general, ministrul de finante Varoufakis.
ING apreciaza ca desi riscul unui Grexit nu a fost niciodata mai mare decat acum, in cele din urma se va ajunge la un compromis sustenabil.
Situatia din prezent din Grecia seamana cu cea din ianuarie: populatia a votat impotriva austeritatii, guvernul vrea o reducere a datoriilor iar zona euro nu poate sa gaseasca o solutie comuna.
Marea diferenta, totusi, este ca acum este mult sange in jur, bancile fiind inchise iar Grecia nemaiavand un program de salvare, ceea ce nu intareste pozitia Greciei fata de restul zonei euro, in ciuda victoriei lui Tsipras la referendum, considera analistii ING.
- Yanis Varoufakis a anuntat ca demisioneaza din functia de ministru de Finante al Greciei.
- Prima reactie importanta dupa rezultatul referendumului din Grecia in care s-a votat impotriva aprobarii planului de salvare a tarii de la faliment propus de troika a venit de la banca americana de investitii JP Morgan, care considera ca iesirea Greciei din zona euro a devenit acum cel mai probabil scenariu.
"Desi situatia este fluida, in acest moment iesirea Greciei din zona euro pare mai probabila decat pastrarea monedei unice", potrivit unei note de cercetare a unui analist JP Morgan, citat de Reuters.
- Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel si ministru al Economiei, a spus, citat de Tagesspiegel, ca Tsipras "a demolat ultimul pod pe care Grecia si Europa ar fi putut ajunge la un compromis".
"Prin respingerea regulilor zonei euro, noi negocieri privind un program in valoare de miliarde de euro sunt greu de conceput", a spus Gabriel, liderul partidului Social Democrat (SPD), care face parte din alianta la putere cu conservatorii condusi de Merkel.
- Antonis Samaras, liderul partidului de opozitie conservator din Grecia, Noua Democratie, a demisionat. El a fost pentru acceptarea acordului cu troika.
- Cancelarul german Angela Merkel a stabilit in cadrul unei convorbiri telefonice cu presedintele francez Francois Hollande convocarea unui summit al liderilor zonei euro pentru marti, a declarat un purtator de cuvant al guvernului german.
Cei doi au mai convenit sa respecte rezultatele referendumului din Grecia.
- Moneda euro s-a depreciat puternic fata de yenul japonez, cu 2,1%, la 133.50 yeni.
Fata de dolarul american, moneda euro s-a depreciat cu 1%, la 1.1009 dolari pentru 1 euro.
- Premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca va relua maine negocierile cu troika, cu scopul de a revitaliza sistemul bancar.
Tsipras a declarat ca mandatul sau in urma castigarii referendumului nu este ruperea de zona euro, ci renegocierea acordului de imprumut pe baza ultimului raport al FMI.
"Sunt pe deplin constient ca mandatul pe care mi l-ati dat nu este in vederea unei rupturi de Europa ci pentru o negociere mai puternica a acordului, pentru gasirea unei solutii viabile."
De data aceasta, negocierile vor trebui sa abordeze si problema reducerii datoriei Greciei, a spus Tsipras.
- Un analist al bancii americane de investitii Goldman Sachs s-a declarat socat de rezultat, precizand ca majoritatea clientilor sai au fost convinsi ca votul va fi in favoarea acordului cu troika.
- Martin Schulz, presedintele Parlamentului European: "Acest act de democratie nu inseamna ca altii trebuie sa-si schimbe opinia".
- Varoufakis, ministrul de finante al Greciei: "Daca va fi necesar, vom emite lichiditate paralela si IOU's dupa modelul Californiei, in forma electronica. Ar fi trebuit sa o facem de saptamana trecuta".
- Barclays: Votul "Nu" inseamna cel mai probabil iesirea din zona euro (EMU).
- BCE este asteptata sa joace luni un rol cheie in calmarea pietelor dupa rezultatul referendumului.
BCE ar trebui sa decida cu privire la continuarea acordarii de lichiditati pentru bancile grecesti, ale caror resurse se epuizeaza, dar si in privinta altor masuri pentru prevenirea deprecierii puternice a monedei euro.
(stire in curs de actualizare)
Rezultatele oficiale ale referendumului din Grecia confirma victoria lui Tsipras si respingerea acordului cu troika