www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Moody's spune ca nu va schimba ratingul tarilor emergente in urmatoarea perioada

Autor: Bancherul.ro
2008-11-05 18:03
Ţările emergente īşi vor păstra calificativele acordate de Moody's īn perioada următoare, īnsă dacă tensiunile de pe pieţele interbancare şi ieşirile de capital vor continua şi īn primul trimestru din 2009, agenţia ar putea reanaliza ratingurile acordate acestor economii, arată un raport al agenţiei.

Majoritatea ţărilor emergente nu se află īn pericolul de a fi retrogradate de Moody's, deoarece actuala criză de lichiditate este temporară, consideră agenţia de rating īn raportul "Ratingurile ţărilor īn contextul unei opriri bruşte a finanţărilor internaţionale".

"Turbulenţele de pe pieţele internaţionale au īnceput īn luna octombrie, īn urma unei crize cauzată, īn mare parte, de sistemele financiare sofisiticate din Occident, ce au dus la o criză ce poate fi caracterizată ca sudden stop (oprire bruscă) la nivel mondial", a declarat unul din directorii Moody's din grupul ce analizează ratingurile ţărilor, Pierre Cailleteau.

Pentru analiştii ratingurilor suverane, īntreruperea finanţărilor pe plan internaţional readuce atenţia asupra balanţelor de plăţi, susţine Moody's.

Sistemele bancare din majoritatea pieţelor emergente se confruntă cu un acces limitat la finanţările īn monedă străină, de la nivelul considerat īnainte ca o consecinţă naturală a schimburilor mondiale şi a integrării financiare. Situaţia neobişnuită pune sub semnul īntrebării unele presupuneri fundamentale privind sistemul financiar mondial, susţin analiştii Moody's.

"Moody's susţine, īn principal, īn acest raport că integrarea financiară mondială se poate īncă realiza. Mai exact, actuala lipsă acută de finanţare īn monedă străină la nivel mondial este temporară", a mai spus Cailleteau.

Cu toate acestea, īn cazul īn care criza īmprumuturilor interbancare şi ieşirile de capital cauzate de panică vor persista şi pe parcursul primului trimestru din 2009, Moody's va fi nevoită să īşi reanalizeze presupunerile şi, probabil, şi ratingurile acordate, se mai arată īn raportul agenţiei de rating.

Pe de altă parte, analiştii Moody's susţin că majoritatea economiilor din ţările emergente sunt, cel mai probabil, ferite īn perioada următoare, de presiuni privind ratingurile acordate, deoarece au rezerve suficiente ce pot amortiza efectele crizei, au acces la finanţări bilaterale sau regionale - care vor fi necesare, potrivit Moody's, doar temporar - sau nu au ajuns īncă la un nivel de integrare īn economia mondială care să le expună foarte mult.

Criza financiară mondială actuală īşi are originea īn problemele de pe piaţa creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA, care au ieşit la suprafaţă īn vara lui 2007. Īntre timp, efectele s-au manifestat prin falimentul unor mari nume ale sistemului financiar mondial, precum Lehman Brothers, şi prin rarefierea finanţării disponibile, inclusiv pentru băncile din Romānia.

Īn 29 octombrie, analistul Moody's Kenneth Orchard a declarat, pentru NewsIn, că agenţia īşi menţine perspectiva stabilă a ratingului de ţară atribuit Romāniei pentru viitorul apropiat, iar decizia de majorare a salariilor din īnvăţămānt "nu determină o modificare a perspectivei de rating a ţării". Ca avantaje ale Romāniei, Orchard a sublinat datoria publică a ţării "destul de redusă" şi costul finanţării "suportabil".

Cu toate acestea, politica fiscală relaxată a reprezentat īntotdeauna "un motiv de īngrijorare, contribuind la dezechilibrele economice din ultimii ani", a mai spus Orchard, adăugānd că Romānia a avut tendinţa de a creşte cheltuielile īn detrimentul investiţiilor.