Banca Centrală Europeană a menținut linia de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni, pentru a evita intrarea acestora în incapacitate de plată, transmit Bloomberg și Reuters, citate de Agerpres.
BCE păstrează controlul asupra finanțării băncilor grecești, în condițiile în care împrumuturile de care acestea pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE nu a solicitat modificarea garanțiilor acceptate pentru creditele acordate băncilor din Grecia, a afirmat un oficial elen sub protecția anonimatului.
Obligațiunile grecești au, în prezent, un rating de tip 'junk' (nerecomandat pentru investiții), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanții pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepție de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni.
În timpul celor cinci luni de dispute între Grecia și creditorii internaționali, BCE a menținut instituțiile financiare elene pe linia de plutire prin autorizarea liniei de finanțare de urgență, care a ajuns la aproape 89 de miliarde de euro (98 de miliarde de dolari). O eventuală retragere a acestui suport ar declanșa un colaps al băncilor, ceea ce ar împinge și mai mult Grecia spre ieșirea din zona euro.
Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, inclusiv, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.
În ultimele zile, deponenții greci s-au grăbit să-și retragă economiile din bănci, ceea ce a majorat și mai mult presiunile la care este supus sistemul bancar elen, după ce Alexis Tsipras a anunțat, sâmbătă, organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi.
Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service estimează că deponenții greci au retras peste opt miliarde de euro din băncile elene numai în ultimele două săptămâni, iar, de la finele lunii noiembrie și până în prezent, depozitele private din băncile grecești au scăzut cu 44 de miliarde de euro până la nivelul de 120 de miliarde de euro.
Recent, agenția de evaluare financiară Fitch avertiza că perioada prelungită de incertitudini afectează semnificativ economia Greciei, iar calitatea băncilor elene se va deteriora și mai mult, din cauza retragerilor masive din depozite. Orice decizie a BCE de a limita sau anula ELA ar putea forța băncile să limiteze retragerile din depozite și să intre în incapacitate de plată.
Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.