Ministrii tarilor din zona euro (Eurogroup) au respins in aceasta seara cererea de ultima ora a Greciei de i se aproba un nou program de salvare, cancelarul german Angela Merkel refuzand orice noi negocieri inainte de referendumul de duminica, 5 iulie, ceea ce inseamna ca Grecia a intrat in faliment, intrucat nu si-a platit o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI, termenul expirand marti, consecintele fiind greu de prevazut.
FMI a confirmat ca Grecia nu a achitat transa de 1,6 miliarde de euro si faptul ca guvernul a solicitat o amanare de ultima ora a platii acesteia, pe care FMI urmeaza sa o analizeze.
Conform procedurii, Christine Lagarde, sefa FMI, va raporta conducerii fondului ca Grecia este “in intarziere” cu platile, jargonul pentru faliment.
Este pentru prima data in istoria FMI cand un stat cu o economie dezvoltata nu-si achita o datorie la timp, ceea ce s-a mai intamplat doar cu tari din lumea a treia, precum Zimbabwe, Sudan si Cuba.
Eurogroup-ul a anuntat ca a programat o noua teleconferinta pentru miercuri dimineata, la ora 9,30 GMT, pentru a discuta situatia Greciei, in timp ce oficialii acestei tari spun ca au cerut FMI amanarea platii transei de imprumut care are scadenta astazi, cu scopul evitarii intrarii tarii in faliment.
"Nu vom negocia absolut nimic inainte de referendumul programat in Grecia", a declarat Merkel, la Berlin, in timp ce la Atena zeci de mii de persoane manifestau in favoarea aprobarii la referendum a planului de reforme propus de creditorii Greciei, pentru evitarea iesirii tarii din zona euro, dupa ce aseara au manifestat cei care sustineau guvernul Tsipras pentru respingerea acordului cu troika.
Germania este cel mai mare creditor al Greciei, bancile germane detinand o cota importanta din obligatiunile grecesti emise in anii precedenti.
In aceasta situatie, nu mai exista nicio sansa pentru a se evita ca Grecia sa intre in faliment la mijlocul noptii, intrucat tara nu poate achita o rata de 1,6 miliarde de euro catre FMI, odata ce acordul cu troika (UE, FMI si BCE) expira astazi.
Grecia a solicitat astazi autoritatilor europene un nou program de salvare pe o perioada de doi ani, insotit de restructurarea datoriilor, cu cateva ore inainte de expirarea precedentului program si a neputintei guvernului de a efectua o plata de 1,6 miliarde de euro in contul FMI, a anuntat oficial guvernul de la Atena. (vezi aici detalii)
In scrisoarea de o pagina semnata de Tsipras, guvernul grec nu s-a angajat insa sa faca vreo concesie fata de cerintele finantatorilor privind implementarea unor reforme economice, ca o conditie pentru primirea banilor necesari pentru a se evita intrarea tarii in faliment.
Consecintele neachitarii transei de 1,6 miliarde de euro catre FMI
Grecia a primit aproape 240 de miliarde de euro in cadrul a doua programe de salvare a tarii (bailouts) de la Uniunea Europeana si FMI incepand cu 2010.
Daca guvernul grec nu ramburseaza o transa de 1,6 miliarde euro catre FMI, care are scadenta astazi, seful institutiei, Christine Lagarde, va raporta conducerii fondului ca Grecia este “in intarziere” cu platile, jargonul pentru faliment.
Consecintele falimentului sunt greu de prevazut, mai ales ca incepand de ieri Grecia a impus restrictii de capital pentru evitarea intrarii bancilor in colaps financiar, retragerile de la ATM-uri fiind limitate la 60 de euro zilnic iar transferurile de fonduri sau platile in afara tarii fiind interzise.
Vicepremierul elen Ioannis Dragasakis a afirmat marți la postul național de televiziune ERT că Grecia a cerut Fondului Monetar Internațional (FMI) amânarea rambursării de peste 1,5 miliarde de euro care trebuie plătită până la orele 22.00 GMT, scrie AFP.
"Am depus la FMI o cerere astfel încât să ia inițiativa de a amâna plata pentru luna noiembrie", a declarat Ioannis Dragasakis, situație ce ar permite Greciei să evite intrarea în faliment în legătură cu datoria sa față de instituția de la Washington, precum și agravarea unei situații financiare deja critice.