Unii clienti ai bancilor grecesti din Romania si-au retras astazi depozitele, fiind speriati de criza din Grecia, insa sumele retrase au fost neglijabile, iar situatia nu este ingrijoratoare, a declarat Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadru BNR, pentru Bancherul.ro.
“Unii au spart depozite, dar vor pierde dobanda, pentru ca nu exista niciun motiv de ingrijorare cu privire la siguranta bancilor grecesti din Romania, care sunt foarte solide si solvabile, iar BNR este in spatele lor in caz de nevoie”, a spus oficialul BNR.
“Situatia nu este ingrijoratoare, de altfel se poate spune ca a fost liniste in bancile grecesti, nu numai in cele din Romania, dar si in cele din tarile vecine”, spune Cinteza.
“Astazi am avut o sedinta cu conducerea Autoritatii Bancare Europene (EBA), iar sefa supravegherii bancilor din Bulgaria a fost chiar foarte surprinsa de cat de putini bani s-au retras din banci”, a adaugat el.
Intrebat cum se explica increderea deponentilor in subsidiarele bancilor grecesti, Cinteza a spus: “Pentru ca nu bancile sunt cele care au probleme, bancile grecesti sunt solvabile, statul grec nu mai are credibilitate”. Problema este ca in cazul in care statul grec intra in faliment, atunci poate trage dupa el si sistemul bancar, chiar daca acesta este sustinut in continuare de Banca Centrala Europeana (BCE).
Implicatiile masurilor de control al capitalurilor
In ceea ce priveste implicatiile masurilor de control al capitalurilor impuse de Grecia, seful supravegherii bancilor din BNR spune ca nu vor avea un efect major asupra bancilor din Romania, intrucat acesta pot functiona independent, si fara sprijinul bancilor-mama din Grecia.
“Va dau din nou exemplul Marfin Bank, o banca cipriota care nu mai are mama de doi ani, aceasta fiind lichidata in Cipru, si totusi functioneaza si in prezent, nu a patit nimic”.
Cinteza admite insa ca subsidiarele bancilor grecesti din Romania au depozite in bancile-mama din Grecia, care nu mai pot fi retrase odata cu instituirea controlului capitalurilor. “Au depozite in Grecia, dar mai mici decat cele pe care le au bancile grecesti in subsidiarele din Romania. Insa viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, le-a recomandat in scris bancilor romanesti cu capital grecesc sa incheie acorduri de compensare cu bancile-mama. Aceasta inseamna ca daca acestea vor sa-si retraga depozitele pe care le detin la subsidiarele de aici, o pot face doar daca cedeaza, la randul lor, depozitele pe care le detin subsidiarele romanesti in bancile-mama.
“Daca ne cer depozitele, le cerem si noi, dar bancile grecesti nu mai pot scoate bani din tara, pentru ca s-a instituit controlul capitalului...”, a adaugat Cinteza.
Conform unei analize realizata de Bancherul.ro, datoriile celor patru banci romanesti cu capital grecesc fata de bancile-mama din Grecia se ridica la 15 miliarde de lei, adica o treime din totalul activelor detinute in Romania, in valoare de 44 miliarde lei, si 65% din volumul depozitelor atrase de la clienti, de 24 miliarde lei.
Bancpost este singura banca greceasca din Romania care are un depozit in valoare de 819 milioane lei la banca-mama din Grecia, suma care este acum blocata (vezi aici detalii)