www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Criza din Grecia, pas cu pas: bancile grecesti ar putea ramane inchise luni, iar BCE decide astazi daca le va mai acorda lichiditati

Autor: Bancherul.ro
2015-06-28 13:35

Dupa ce aproximativ o treime, adica 2.000 din cele 5.500 de ATM-uri ale bancilor grecesti au fost golite ieri de populatia speriata de perspectiva falimentului tarii, fiind ulterior alimentate cu fonduri suplimentare, bancile ar putea ramane inchise luni, pentru a se limita atacul deponentilor si asupra ghiseelor si a se evita o criza bancara.


Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa decida astazi, in cadrul unei sedinte extraordinare, daca va mai prelungi linia de finantare de urgenta pentru bancile grecesti, care a fost majorata substantial, la 89 miliarde de euro, in primele trei zile ale saptamanii trecute, in speranta prelungirii acordului cu Grecia, dar nu si in ultimele doua zile, dupa ce Germania a criticat aceasta masura.


Un fost membru in conducerea BCE, italianul Lorenzo Bini Smaghi, a fost citat astazi in presa italiana spunand ca BCE va intrerupe linia de finantare pentru bancile grecesti.


Pentru a primi in continuare lichiditate de urgenta de la BCE, bancile grecesti trebuie sa fie solvabile si sa dispuna de suficiente garantii, ceea ce a fost cazul pana acum, dar nu si daca pana marti Grecia nu-si achita datoria de 1,6 miliarde euro catre FMI, ceea ce devine tot mai putin probabil.


Tot BCE este cea care ar putea decide, saptamana viitoare, soarta Greciei, in conditiile in care va accepta sa plateasca transa catre FMI din datoria pe carea o are fata de Grecia, dupa cum a cerut ministrul grec de finante.


Marti, 30 iunie, se incheie acordul Greciei cu troika (UE, FMI si BCE) dupa esecul prelungirii acestuia, in conditiile in care premierul grec Tsipras a convocat pentru vineri, 3 iulie, un referendum pentru aprobarea conditiilor impuse de finantatorii europeneni si FMI, iar in aceeasi zi Grecia trebuie sa faca o plata catre FMI in valoare de 1,6 miliarde euro, altfel intra in faliment.


Retragerile de la bancomate sunt limitate la 700 de euro zilnic, ceea ce reduce substantial fluxul de lichiditati scoase din banci.


Sambata au fost retase de la bancomatele bancilor grecesti in jur de 500-600 de milioane de euro, conform datelor publicate de Reuters, care-l citeaza pe un bancher grec, fata de 1 miliard de euro retrase intr-una dintre zilele de lucru de saptamana trecuta, cand si ghiseele bancilor erau deschise.


Ministrii de finante ai zonei euro s-au intrunit ieri, dupa decizia de a nu prelungi acordul cu Grecia, pentru a analiza masurile care se impun pentru a limita efectele crizei care se va intensifica saptamana viitoare. Ei au declarat ca Grecia trebui sa ia in primul rand masuri pentru a proteja bancile.


Luni, bancile din Grecia ar putea ramane inchise (bank holiday)”, a declarat ministrul de finante al Irlandei, Michael Noonan. “Nu se pune problema de a astepta pentru a vedea ce s-ar putea intampla luni cu criza, aceasta a inceput deja”, a adaugat el, citat de Bloomberg.


Ministrul de finante al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat ca “planul B este pregatit rapid si devine planul A iar ziua in care va fi pus in aplicare va fi foarte trista”.


Ce s-ar putea intampla daca marti Grecia intra in faliment?