BNR a suspendat anul trecut activitatea de creditare a trei Institutii Financiare Nebancare (IFN), in timp ce alte opt au primit avertismente scrise iar alta a fost amendata. Pentru inca 14 IFN-uri s-a dispus elaborarea si transmiterea unor planuri de masuri pentru remedierea deficientelor constatate, se arata in raportul anual al bancii centrale pentru 2014.
"Supravegherea prudenţială şi monitorizarea instituţiilor financiare nebancare a constat atât în urmărirea modului de întocmire şi transmitere a raportărilor periodice, cât şi în efectuarea de inspecţii la faţa locului de către personalul specializat din cadrul BNR. Aceste acţiuni s-au finalizat prin încheierea de rapoarte de supraveghere şi impunerea, după caz, a unor sancţiuni prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare", arata BNR.
"Astfel, ca urmare a monitorizării modului de efectuare a raportărilor periodice şi a respectării reglementărilor Băncii Naţionale a României privind instituţiile financiare nebancare, au fost elaborate 12 rapoarte de inspecţie off-site, concretizate în aplicarea a 12 sancţiuni, constând în: 5 avertismente scrise, 4 amenzi aplicate instituţiilor financiare nebancare şi 3 suspendări ale activităţii de creditare.
Inspecţiile on-site, desfăşurate conform programului anual de inspecţie, au avut drept scop verificarea activităţii curente pentru 18 instituţii financiare nebancare înscrise în Registrul special (dintre care una are şi calitatea de instituţie de plată) şi 3 instituţii financiare nebancare înscrise doar în Registrul general.
Pe baza rapoartelor întocmite de echipele de inspecţie care au derulat acţiunile de supraveghere, pentru 9 instituţii au fost impuse sancţiuni constând în 8 avertismente scrise şi o amendă. De asemenea, pentru 14 instituţii financiare nebancare s-au dispus elaborarea şi transmiterea unor planuri de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate", mai precizeaza BNR in raport.
Cate IFN-uri exista in Romania
Numarul IFN-urilor iscrise in registrul general al BNR era de 170 la finalul lui 2014, in scadere cu 3 fata de finalul anului precedent, iar in registrul special sunt 44 de IFN-uri, in scadere de la 50 in 2013.
In registrul special exista 37 de IFN-uri cu obiect de activitate activitati multiple de creditare, 6 firme de leasing financiar si o societate de garantare a creditelor.
In registrul general sunt 128 de IFN-uri care acorda credite, 29 sunt de leasing financiar, 5 societati de garantare, 4 firme de credite de consum, 2 firme de microcreditare, un IFN specializat in finantarea tranzactiilor comerciale si un IFN specializat in factoring.
Cele 214 IFN-uri din Romania detineau la sfarsitul lui 2014 active totale de 24 miliarde lei, in scadere cu 7,3% fata de anul 2013.
Creditele acordate de IFN-uri s-au ridicat in 2014 la 36,290 miliarde lei, in scadere cu 1,3% fata de 2013.
“În structură, suma de 9 637,7 milioane lei (26,5 la sută) a reprezentat finanţările acordate sub formă de leasing financiar, 8 632,7 milioane lei (23,8 la sută) au fost alte tipuri de credite, iar suma de 18 020,1 milioane lei (49,7 la sută) a reprezentat soldul angajamentelor date. Acesta din urmă s-a plasat pe o traiectorie ascendentă comparativ cu sfârşitul anului 2013 (+8,2 la sută), în timp ce leasingul financiar şi celelalte tipuri de credite s-au diminuat cu 4 la sută şi, respectiv, cu 14,2 la sută”, se arata in raportul BNR.