Banca Centrala Europeana (BCE) tine in viata bancile grecesti, confruntate cu retrageri masive de bani, oferindu-le zilnic lichiditate de urgenta, in timp ce au crescut sperantele pentru incheierea unui nou acord de finatare a tarii de catre troika internationala, pentru ca Grecia sa evite intrarea in faliment si criza iminenta care ar urma in toata Europa.
BCE a majorat, marți, plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinat băncilor grecești, pentru a doua oară în ultimele două zile și a patra oară în ultima săptămână, a declarat pentru Reuters o sursă din mediul bancar.
BCE păstrează controlul asupra finanțării băncilor grecești, în condițiile în care împrumuturile de care băncile grecești pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
Consiliul guvernatorilor BCE a avut marți dimineața o teleconferință, după reuniunea de luni a liderilor zonei euro, și a decis să majoreze finanțarea pentru băncile grecești. Sursa nu a precizat însă și cu cât a fost majorată finanțarea. "Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou via teleconferință de fiecare dată când va fi nevoie", a adăugat sursa.
După ce săptămâna trecută a majorat plafonul liniei de finanțare de urgență destinată băncilor grecești până la 86 de miliarde de euro, BCE a decis luni să majoreze plafonul cu 1,9 miliarde de euro. Dacă anterior BCE revizuia în fiecare săptămână finanțarea de urgență destinată băncilor grecești, în ultima săptămână consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit să se întâlnească aproape în fiecare zi, în condițiile în care retragerile de depozite din băncile grecești continuă iar negocierile dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali se apropie de momentul culminant.
Speranțele cu privire la un acord între Grecia și creditorii săi au crescut luni după ce autoritățile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de președintele Consiliului European, Donald Tusk. Conținutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat că discuțiile pentru un acord cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, prețul electricității și restabilirea 'normalității' în ceea ce privește dreptul la un loc de muncă.
De asemenea, Donald Tusk a anunțat că o nouă reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a obține un acord între Grecia și creditorii săi și a evita intrarea acestei țări în incapacitate de plată. Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles.
În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârșitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranșe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată, și ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.