Janet Yellen, presedinta Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a declarat ca dobanda de referinta pentru dolar ar putea sa fie majorata in toamna acestui an, pentru prima data de la izbucnirea crizei financiare din 2008, cand a fost redusa la 0% pentru a contracara recesiunea economica.
Ea a precizat ca in ciuda faptului ca PIB-ul american a incetinit ritmul in primul trimestru al acestui an, cresterea economica a SUA, revizuita in scadere de la 2,7% la 2% in 2015, este suficient de solida pentru a sustine o majorare a dobanzii de referinta.
In aceste conditii, 15 dintre cei 17 membrii ai conducerii Fed apreciaza ca prima majorare a dobanzii de referinta va avea loc la sfarsitul acestui an, in ciuda unei recomandari venite recent de la FMI, potrivit careia Fed-ul ar trebui sa amane pentru 2016 majorarea dobanzii.
Conform prognozelor individuale ale reprezentantilor Fed, dobanda de referinta pentru dolar ar putea fi majorata pana la 0,875% la finalul acestui an, conform opiniei a 5 dintre membrii Fed, alti 5 considerand ca rata de referinta va ajunge la 0,625% iar un alt grup de 5 au anticipat ca va creste la doar 0,375%, media opiniilor fiind asadar in jurul a 0,6%.
In privinta prognozei pentru 2016, cei mai multi membri Fed (4) apreciaza ca dobana va fi majorata la 1,375%, in timp ce alti 3 considera ca va ajunge la 1,625%.
In prezent, rata de referina a Fed este setata intre 0 si 0,25%, nivel mentinut in sedinta de ieri a bancii centrale a SUA, ceea ce inseamna ca in acest an ar putea fi vorba de doua decizii de crestere a dobanzii, a cate un sfert de punct fiecare, prima urmand a avea loc in septembrie, conform estimarilor analistilor.
Yellen: Sper sa se ajunga la o intelegere in problema Greciei
Tarile emergente precum Brazilia, Turcia sau cele din Europa de Est ar putea fi afectate in a doua jumatate a acestui an de decizia Federal Reserve de a majora dobanda, intrucat investitorii si-ar putea directiona banii spre America, pentru a obtine castiguri mai bune, apreciaza analistii.
Pana atunci, insa, Statele Unite ar putea beneficia si mai mult de pe urma crizei din Europa in eventualitatea intrarii Greciei in faliment si iesirea din zona euro.
Yellen a declarat ca esecul unui acord al Greciei cu autoritatile europene ar putea avea efecte si asupra Statelor Unite, din cauza crizei care putea urma in Europa si care ar putea avea efecte de contagiune la nivel global.
“Sper ca cele doua parti sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei. Este evident ca liderii europeni pun mare valoare pe integritatea uniunii monetare si politice si incearca sa convinga poporul grec ca pentru ei este important sa ramana in zona euro, ceea ce este un lucru dificil. In cazul in care nu se ajunge la un acord, cred ca exista potential pentru turbulente care ar putea afecta economia europeana si pietele financiare globale. Statele Unite au o expunere directa foarte limitata asupra Greciei prin canale comerciale sau financiare, insa in masura in care vor exista efecte asupra economiei zonei euro sau asupra pietelor financiare globale, fara indoiala ca acestea se vor revarsa si asupra SUA si vor afecta si previziunile noastre”, a spus Yellen.